Leuk om als accountant een column te mogen schrijven over veilig ondernemen. Onze beroepsgroep ziet risico’s vaak als een gevaar. Maar een goede beheersing van de risico’s kan ook kansen bieden.
Veiligheid is een groot goed. Vooral mensen die beveiligd moeten worden zullen dat beamen. Maar hoe is het met de veiligheid van uw onderneming? Is uw onderneming voldoende beveiligd? Deze vraag gaat niet alleen over de alarminstallatie in het bedrijfspand. En ook niet alleen over de firewall rond uw ICT systemen. De risico’s van een ondernemer gaan verder dan dat.
Wat te denken van aansprakelijkheid in een tijd waarin de claimgevoeligheid groeit? Bedrijfs- of imagoschade ligt zomaar op de loer. En uw medewerkers, wie betaalt hen als ze niet meer kunnen werken? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Nu hoor ik sommigen denken: zonder risico geen winst. En op korte termijn kan dat zeker het geval zijn. Maar hoe lang houd de onderneming deze risico’s verantwoord vol. Naast het gezonde boerenverstand is risicomanagement onvermijdelijk. Welke risico’s looptmijn onderneming precies? En welk van die risico’s wil en kan ik nemen?
Graag wil ik daar eens met u over sparren. Met elkaar van gedachten wisselen over de bedrijfswaarden en -normen. Over hoe u omgaat met de risico’s. Met wie u zaken doet, of daar contracten bij zijn afgesloten, hoe goed u uw klanten kent en hoe u dat onderzoekt. Worden de risico’s ook gemonitord? En zo ja, hoe en met welke data?
Het is de kunst van het ondernemen om van daar uit de risico’s om te zetten in kansen. Dát is de optimale vorm van risicobeheersing. Want in de volle vaart van de maatschappij geldt meer dan ooit: als je wilt behouden wat je hebt, moet je veranderen!
22 januari 2024
Geplaatst in:
Blogs