Een bedrijf, een vermogen, het familiekapitaal gaat langer mee dan de eigenaar of de bestuurder. En altijd komt er een moment waarbij overdracht van bezit en zeggenschap plaatsvindt. Maar wat is nu het juiste moment om dat te doen?

Ik ken in mijn praktijk relatief jonge vaders die hun bedrijf overdragen aan de kinderen terwijl ze zelf nog volop fit zijn en nog een grote bijdrage leveren aan het bedrijf. Toch vinden ze het belangrijk om ruimte te laten voor de volgende generatie. Andere ondernemers blijven liever zo lang mogelijk in het zadel en dragen de macht nog niet over omdat de beoogde opvolger er nog niet aan toe is.

Van een CEO in het bedrijfsleven wordt wel gezegd dat een periode van 8-10 jaar de maximale periode kan zijn. Dit mag dan misschien gelden voor directeuren in loondienst, maar geldt dat ook voor directeuren die tevens eigenaar zijn, de DGA’s?

Er is veel literatuur beschikbaar over leiderschap en de fases waar een onderneming zich in bevindt. Een pionier is meestal niet geschikt om het bedrijf naar een fase van consolidatie te leiden. Je moet je afvragen of de kwaliteiten van de bestuurder nog passen bij de fase van de onderneming.

Maar hoe zit dat nu met jezelf als persoon? Ben je nog geschikt om leiding te geven? Ook daar is veel over te zeggen. In een column van FD-journalist Pieter Couwenbergh las ik ooit drie criteria die daarbij van belang zijn, nl. betrokkenheid, inspiratie en respect.[1]

Betrokkenheid.

Kun je het nog opbrengen om 24/6 met de zaak bezig te zijn  als er ook privé steeds meer afleidingen zijn (camper, kleinkinderen, hobby’s etc.)?

Inspiratie.

Kun je de medewerkers nog inspireren en word je zelf nog geïnspireerd door nieuwe gedachten, inzichten en ontwikkelingen in de onderneming?

Respect.

Krijg je nog het respect van je medewerkers en klanten of word je wat meewarig bekeken als de persoon die in zijn reservetijd opereert? En omgekeerd: ben je zelf nog in staat respect op te brengen voor mensen binnen en buiten de organisatie, je medewerkers en klanten. Of is het allemaal gezeur?

Als vierde voeg ik daar aan toe of je nog open staat voor kritiek. Als het antwoord daarop ja is dan is het goed om de drie genoemde punten eens te bespreken met een aantal vertrouwelingen. Ik ben benieuwd!

[1] P. Couwenbergh (3 mei 2018) Verlengen of niet? Financieel Dagblad. Verkregen van https://fd.nl/opinie/1252738/verlengen-of-niet

 

16 maart 2021
Geplaatst in: Nieuws, Blogs