Een student werkt aan zijn/haar toekomst, althans dat zou je zeggen. Soms vraag ik mij echter af of dat ook geldt in financieel opzicht? Hoe stem jij jouw inkomsten en uitgaven goed op elkaar af? Door jouw administratie op orde te houden en te begroten krijg je inzicht in je eigen financiën. Zo kun je beoordelen waar het nodig is om te besparen en dus jouw studieschuld te beperken.
Als je dit leest ben je nog niet afgehaakt. En dat zegt iets over jou! Jouw aandacht gaat verder dan een studentenleven van ‘lang leve de lol’, ‘werken en geld verdienen kan altijd nog dus neem ik het er van zolang het kan’. Het blijkt maar weer dat we niet moeten generaliseren, alle studenten over één kam scheren is niet terecht. Er zijn studenten die van zichzelf al uitstekend met geld om kunnen gaan. Studenten die geen stuk(je) maand overhouden aan het eind van hun maandinkomsten.
Een aantal jaar geleden kwam ik in de vakantie zo’n student tegen. Deze student geneeskunde viel duidelijk op en dat kwam niet alleen door zijn lengte van bijna 2 meter. Eten en drinken deed hij bijna niet, tenzij het hem werd aangeboden. Na een paar dagen kwam daar opeens verandering in. Het eten en vooral het drinken was niet aan te slepen. Toen ik hem er naar vroeg of hij de eerste dagen soms ziek was geweest zei hij dat dit eigenlijk wel het geval was, maar niet in geneeskundig opzicht. Zijn geld was simpelweg op, de reis naar Spanje had hem toch iets meer gekost dan hij zich kon veroorloven. Toen het geld van zijn bijbaantje werd gestort gingen alle remmen los. Op de vraag hoe hij dan weer terug zou gaan naar huis en of hij daar ook nog iets voor had gereserveerd, keek hij mij verbaasd aan en zei hij: “Dat zie ik dan wel weer, eerst maar eens genieten. Thuis komen lukt altijd wel”. Ik probeerde nog een vergelijk te trekken met de heenreis, maar hij was al afgehaakt.
Overigens geldt dit alles niet alleen voor studenten. In zijn algemeenheid zit budgetteren en verstandig omgaan met geld niet in de menselijke aard. Geef je iemand de keuze om direct 100 euro te ontvangen of 120 euro over een week, dan zal de meerderheid kiezen voor de eerste optie. De mens is namelijk meer gericht op het heden dan de toekomst. En dus kan budgetteren ons daar bij helpen. Door de inkomsten en vaste uitgaven goed op elkaar af te stemmen krijg je inzicht in het geld dat (hopelijk) over blijft en in het moment waarop dat geld beschikbaar is. Dan weet je wanneer je kunt verteren en hoeveel je kunt verteren. Met die wetenschap kun je nóg beter van het moment genieten dan wanneer je maar wat doet, zonder precies te weten of het financieel verantwoord is en of je volgende week de huur van jouw studentenkamer nog wel kunt betalen.
We hebben daarom een paar budgettips voor je op een rij gezet::
Maak een overzicht van jouw vaste lasten en vaste inkomsten. Hiermee wordt duidelijk hoeveel je naast je vaste lasten elke maand te besteden hebt.Download hier een algemeen budgetplan
Neem elke week een vast bedrag op wat je mag uitgeven aan boodschappen en, als het weer mogelijk is, eten en drinken onderweg. Op deze manier kan je beter in de gaten houden hoeveel geld je hebt uitgegeven dan als je steeds gedachteloos je pinpas pakt. En hierbij geldt: op is op, dus je geeft nooit meer geld uit dan je van plan was. Bepaal het doel waar je voor spaart en hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Zet elke maand als je je salaris of studiefinanciering ontvangt een vast bedrag apart in plaats van aan het eind van de maand kijken wat je nog over hebt om eventueel mee te sparen. Geef alleen geld uit dat je hebt! Probeer te vermijden dat je producten koopt waarbij je achteraf of op rekening kunt betalen. De meeste bankapps bieden een digitaal huishoudboekje aan. Hierin worden inkomsten en uitgaven automatisch in categorieën ingedeeld. Valt één categorie op omdat je hier veel geld aan uitgeeft? Probeer dan om de maand erna hierop te bezuinigen. Heb je al toeslagen aangevraagd? De meeste studenten hebben recht op zorgtoeslag en misschien heb je ook wel recht op huurtoeslag. Heb je meerdere bijbanen? Doe dan aangifte inkomstenbelasting. Grote kans dat je geld terugkrijgt.Nu het sociale leven voor een groot deel is komen stil te liggen heb je meer tijd om hier eens over na te denken en jezelf de vraag te stellen wat voor type jij bent. Ben jij iemand die budgetteren belangrijker vindt dan verteren? Dan komen wij graag met jou in contact, wie weet past een leuke baan in de accountancy of belastingadviespraktijk dan wel bij jou!
26 mei 2020
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs