U heeft vast ook wel eens het satirische filmpje gezien waarin een verzoek aan een bankmedewerker wordt afgewezen omdat ‘de computer’ geen akkoord geeft. Computer says no! De computer, die door mensen is geprogrammeerd, krijgt de schuld van het afwijzen van een redelijk klinkend verzoek. In de al jaren lopende discussie over de belastingheffing in box 3 lijkt nu ook zo’n situatie te gaan ontstaan.
Box 3, de pretbox van weleer. De box waarin een fictief rendement van 4% werd belast terwijl bij invoering hiervan zonder al te veel risico het dubbele rendement kon worden gerealiseerd. Maar toen in de jaren daarna de eenvoud om hoge rendementen te realiseren instortte, maakte de pret al snel plaats voor verdriet en ergernis.
Het forfaitaire box 3-stelsel voelt onrechtvaardig aan. Deze onrechtvaardigheid wordt in eerste instantie ervaren vanwege de huidige rendementen en lage rentetarieven. Daarnaast speelt ook het hanteren van één vaste peildatum van 1 januari een grote rol. Er wordt geen rekening gehouden met het moment waarop een bezitting is verkregen of weer wordt vervreemd. Dit alles staat haaks op het principe van belastingheffing naar draagkracht, waar de inkomstenbelasting op is gebaseerd.
Hier staat tegenover dat het een relatief eenvoudig stelsel is. Alhoewel, door de jaren heen is deze eenvoud ook aanzienlijk gekrompen door waarderingsregels en vrijstellingen.
Om de onrechtvaardigheid een halt toe te roepen moet er meer gebeuren dan alleen de heffing van box 3 aan te pakken. De heffing moet ook worden afgestemd op andere elementen die naast bezit het draagkrachtprincipe bepalen, zoals inkomen, consumptie en de overdracht van vermogen. Dat neemt echter niet weg dat het omzetten van de forfaitaire heffing in box 3 in een heffing over het werkelijk behaalde rendement, een mooie tussenoplossing is. Zowel ons demissionaire kabinet als de Tweede Kamer hebben deze wens.
Maar ook al staat de staatssecretaris er voor open, hij geeft ook aan dat de definitie van ‘praktische uitvoerbaarheid’ verschilt van de uitvoerbaarheid met de door de Belastingdienst gehanteerde systemen. En zo lijkt de wetgeving in de houdgreep te worden gehouden door de systemen van de Belastingdienst. Computer says no!
We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.
13 oktober 2021
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs