Inmiddels is het Coronavirus het gesprek van de dag. Hoe gaat dit virus uw bedrijf raken? Hoe gaat u als werkgever om met het Coronavirus?

Verplicht maatregelen nemen tegen Coronavirus

Een werkgever moet er voor zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Denk hierbij aan het inlichten van medewerkers over de symptomen (koorts en luchtwegklachten) en te wijzen op hygiënevoorschriften. Wees als werkgever alert en volg de informatievoorziening van de overheid.

Zieke medewerker

Na ziekmelding stelt u de arbodienst en ziekteverzuimverzekering op de hoogte. De medewerker heeft vermoedelijk griep of een verkoudheidsvirus. Voor het Coronavirus moet de medewerker in een risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met iemand bij wie het virus is vastgesteld. Indien de zieke medewerker recentelijk in een risicogebied geweest is én ook griepverschijnselen vertoont dan moet de werknemer naar huis gestuurd worden met het dringende verzoek om telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Loondoorbetaling bij quarantaine

Een medewerker zal in quarantaine moeten blijven als verwacht wordt dat deze medewerker besmet is geraakt met het Coronavirus. Indien we de aanname doen dat een medewerker niet zich bewust heeft bloot gesteld aan het Coronavirus zal de werkgever tijdens de duur van de quarantaine het loon moeten doorbetalen. Check voor de hoogte van de loondoorbetaling de arbeidsovereenkomst of de van toepassing zijnde cao.

Sluiting van scholen en kinderopvang

Een medewerker kan beroep doen op het calamiteitenverlof om ervoor te zorgen dat kinderen opgevangen worden. Dit gaat om doorbetaald verlof van zeer korte duur om een acuut privéprobleem op te lossen. Als een medewerker langer thuis wil of moet blijven, dan moet de medewerker in overleg treden met de werkgever. Doorgaans zullen vakantiedagen of onbetaald verlof opgenomen moeten worden.

Bedrijfssluiting

Sommige buitengewone gebeurtenissen vallen niet onder het normale ondernemersrisico. Daar vallen branden of overstromingen onder, nu ook de uitbraak van het Corona-Virus. U kunt werktijdverkorting en een WW-uitkering voor uw personeel aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet:

uw bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt; u verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20% minder werk.

Bij het UWV zijn er al inmiddels tientallen aanvragen toegewezen. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Heeft u vragen over het coronavirus op de werkvloer of wilt u gebruik maken van de werktijdverkorting? Neem dan contact met ons op.

2 maart 2020
Geplaatst in: Nieuws