Cijfers, de afgelopen weken komen er steeds meer voorbij. Niet zoals we dat gewend zijn, maar cijfers die de gevolgen van het coronavirus in kaart brengen en de bezetting van de ziekenhuis en intensive care afdelingen. Naast al deze medisch georiënteerde cijfers komen er inmiddels ook cijfers voorbij die betrekking hebben op de economische gevolgen en de mate waarin gebruik wordt gemaakt van de steunmaatregelen.
Na de eerste aankondiging van de steunmaatregelen zijn deze door de overheid verder uitgewerkt. In een normale situatie wordt hier ruim de tijd voor genomen en wordt met allerlei scenario’s rekening gehouden om een regeling zo volledig mogelijk te doen zijn. Met de haast waarmee de steunmaatregelen moesten worden uitgewerkt ontbrak het daarvoor aan tijd. En zo zien we dat de regels bijna dagelijks worden versoepeld of uitgebreid naar aanleiding van praktijkervaringen.
Zo is de eerste maatregel van uitstel van belastingbetaling al meerdere keren aangepast. De eerst aangekondigde voorwaarde van een verklaring van een derde dat de onderneming levensvatbaar is maar de belasting niet kan betalen vanwege de coronacrisis, kwam al vrij snel te vervallen. En inmiddels is het ook niet meer nodig dat een melding betalingsonmacht wordt gedaan als een beroep wordt gedaan op de regeling van bijzonder uitstel van belastingbetaling.
Ondanks alle aanpassingen kan de directeur groot aandeelhouder voor zichzelf helaas nog geen aanspraak maken op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Wel kan de dga onder voorwaarden een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze voorwaarden zijn dat hij of zij minimaal 1.225 uur in het bedrijf werkzaam moet zijn en daarnaast ten minste 50% van de aandelen moet bezitten.
Bent u als dga werkzaam in de medische sector, dan kan uw onderneming in geval van omzetverlies een beroep doen op ondersteuning vanuit de zorgverzekeraars. Deze hulp is bestemd voor alle zorg die onder de basis- en aanvullende zorgverzekering geleverd wordt, met uitsluiting van opticiens en ongecontracteerde audiciens.
Nog even terug naar de cijfers, bijna 40% van de bedrijven maakt aanspraak op de NOW of verwacht dat te gaan doen. Ongeveer 30% van de ondernemers verwacht een beroep te doen op de Tozo of heeft dat al gedaan. En mede omdat de lonen over de maand april straks weer moeten worden betaald vraagt maar liefst de helft van het Midden- en Kleinbedrijf uitstel van belastingbetaling aan.
Maar voor alle maatregelen geldt, doe er geen beroep op als het (nog) niet nodig is. Zo kunnen eerst degenen worden geholpen die het hardst getroffen zijn. Zo veel mogelijk spreiden dus om overbelasting van de financiële intensive care te beperken. Houd ook hierin dus een beetje afstand...
Heeft u vragen naar aanleiding van het coronavirus? Neem contact op met uw relatiebeheerder of het coronateam. Bellen kan natuurlijk ook naar 0172-750150.
14 april 2020
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs