Tijdens de financiële crisis van 2008 werd de eerste cryptomunt gelanceerd. Ondanks dat dit geld niet tastbaar is en je er geen munten of biljetten van in je zak kunt stoppen als je een dagje uit gaat, wordt voor dit digitale geld toch het woord ‘munt’ gebruikt. De cryptomunten vormen een alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. Het vertegenwoordigt een waarde die digitaal wordt bijgehouden.

Het gaat te ver om hier uitleg te geven hoe de cryptomunten werken, wat de risico’s zijn, enzovoort. Maar nu de aangiften inkomstenbelasting over 2021 kunnen worden ingediend is het wel goed om even te kijken wat het bezit van cryptomunten betekent voor deze aangiften.

Uit een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders zich bezig houdt met cryptomunten waarvan bijna de helft voor bedragen tot € 500. Ondanks dat je de cryptomunten niet kunt vastpakken en ongeacht de hoogte van het bedrag, is er sprake van een bezit. En bezit moet, op enkele uitzonderingen na, worden opgegeven in box 3. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2021 betekent dit dat de waarde van de cryptomunten per 1 januari 2021 in de aangifte moet worden opgenomen onder ‘overige bezittingen’.

Aangezien de handelsplatforms geen bankafschriften en jaaroverzichten verstrekken is het van belang om zelf de waarde per 1 januari vast te leggen. Door een nieuwe Europese Richtlijn zal dit echter gaan veranderen, handelsplatforms zouden worden verplicht om aan de Belastingdienst te melden hoeveel er in de portefeuilles van hun klanten zit. Het is dan ook van groot belang dat de cryptomunten in de aangifte worden opgegeven. Dit voorkomt een navordering (die tot wel 5 jaar terug kan gaan) en verhoging met een boete.

Van de groep landgenoten die zich bezig houdt met cryptomunten zijn er ook die verder gaan dan alleen het hebben van een rekening met deze munten. Zij handelen in deze munten om hiermee winst te behalen. Als met deze handel meer tijd gemoeid is dan een normale belegger aan zijn of haar beleggingen zou besteden wordt dit handelen als arbeid gezien. Het gevolg: de waarde van de cryptomunten, maar ook de met de handel behaalde winst, valt in box 1 in plaats van box 3. En dat betekent dat de belastingheffing kan oplopen naar 49,5% van de behaalde handelswinst.

Kortom, ook al zijn ze niet tastbaar en daardoor niet altijd in beeld, vergeet niet jouw cryptomunten op te nemen in de aangifte inkomstenbelasting.

20 april 2022
Geplaatst in: Blogs