De vakantieperiode is weer aangebroken. Het is altijd al een bijzondere periode van het jaar, dit jaar misschien nog wel meer dan anders. Veel mensen laten hun reis over onze landsgrenzen heen achterwege en blijven in eigen land om onze nationale economie te steunen. Anderen gaan wel het land uit maar dan toch liever met de auto, niet alleen vanwege de mondkapjes in het vliegtuig maar ook om eenvoudiger terug te kunnen naar huis als in de vakantieomgeving corona weer de kop op steekt.

Vooral in de zakelijke markt hebben veel mensen de laatste jaren gekozen voor een elektrische auto. Ondanks dat de actieradius van deze auto’s de exemplaren met een traditionele verbrandingsmotor steeds dichter nadert, duurt het opladen nog altijd langer dan een gemiddelde tankbeurt. En nu de vliegvakantie wordt ingeruild voor een autovakantie is de vraag naar de ‘vakantieauto’ toegenomen. Maar hoe zit dat precies met de bijtelling als tijdens de vakantie de vaste auto tijdelijk wordt omgeruild voor een andere auto?

Als tijdens de vakantieperiode tijdelijk een tweede auto ter beschikking wordt gesteld blijft de bijtelling voor de vaste auto gewoon doorlopen. Voor de vakantieauto geldt geen bijtelling. Dat lijkt goed nieuws, maar dat wil niet zeggen dat het privégebruik niet wordt belast. Voor deze auto wordt het privégebruik namelijk belast voor de waarde in het economische verkeer, deze auto dient namelijk alleen een privébelang. Met andere woorden, de commerciële huurprijs van een dergelijke auto wordt bij het loon geteld. Dat zou wel eens tot een hogere bijtelling kunnen leiden dan de ‘gewone’ bijtelling.

Als tijdens de vakantieperiode de eerste auto tijdelijk wordt ingeleverd komt de bijtelling van de vakantieauto gedurende deze periode in de plaats van de bijtelling voor de vaste auto. Dan zal wel aantoonbaar moeten zijn dat deze auto in die periode niet meer ter beschikking staat. Het feit dat de auto thuis staat en je zelf op vakantie bent is daarvoor onvoldoende. De auto, de papieren en de sleutels moeten daadwerkelijk bij de werkgever zijn ingeleverd en dit moet aangetoond kunnen worden. Ben je jouw eigen werkgever dan is dit dus lastig te bewijzen.

Gebruik je de vaste auto minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden dan moet je er rekening mee houden dat, door het gebruik van de vakantieauto, jouw totale privégebruik op jaarbasis vermoedelijk hoger zal zijn dan 500 kilometer. Dit heeft tot gevolg dat je ook voor de vaste auto alsnog met een bijtelling wordt geconfronteerd voor het hele jaar. Dan wordt het dus indirect een dure vakantie.

Misschien is het mogelijk om tijdelijk van auto te ruilen met een collega of werknemer. De bijtelling wisselt dan tijdelijk van persoon. Ook dan blijft een goede vastlegging van de bewijsvoering van groot belang.

Voor veel mensen zal dit jaar de vakantie anders zijn dan anders. Ik gun iedereen echter een hele fijne, gezonde en onvergetelijke vakantie. En zorg er voor dat het niet de auto is die de vakantie onvergetelijk maakt!

16 juli 2020
Geplaatst in: Nieuws