Over de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is al jaren veel te doen. En dat gaat ook nog wel een tijdje zo blijven. Voor duizenden familiebedrijven komt het moment van een keuze in de opvolging steeds dichterbij. En niet alleen dat: er wordt ook steeds aan de knoppen gedraaid van de fiscale faciliteiten. Helaas gaan niet alle wijzigingen op dezelfde datum in, het ene wijzigt begin 2025, het andere begin 2026. Naast enkele aanscherpingen/versoberingen is er ook verruiming van de voorwaarden te melden. 

Een belangrijke verruiming doet zich voor in de voortzettingseis. Deze eis houdt in dat de nieuwe eigenaar zijn belang niet binnen een aantal jaar weer mag doorverkopen (anders vervalt de BOR). De termijn voor deze eis was 5 jaar en zal per 1 januari 2025 naar 3 jaar gaan. Zo komt er minder beklemming op de toekomst te liggen. 

Let op: een schenking in het najaar van 2024 heeft nog wel een termijn van 5 jaar, die dan dus afloopt in 2029. Voor een ‘latere’ schenking begin 2025 loopt de termijn begin 2028 al af! 

Vanaf 2026 worden er ook wijzigingen ingevoerd die het makkelijker maken om een herstructurering door te voeren zonder gevolgen vanwege de voortzettingseis. 

Vanaf 2026 alleen voor gewone aandelen 

Al eerder werd aangekondigd dat de BOR alleen voor ‘gewone’ aandelen met een belang van minimaal 5% gaat gelden. Inmiddels is bekend dat dit per 2026 ingaat. Voor kleinere belangen zou de regeling niet nodig zijn, volgens het kabinet. Maar een complexe regeling eenvoudig maken, gaat ook nu niet zonder (herstel)uitzonderingen. Als er al eerder een proces van overdracht is gestart en hierbij preferente aandelen zijn gecreëerd, mag voor deze preferente aandelen ook de BOR worden toegepast. Overigens is nu ook al bekend dat het kabinet nog verdere definities zal geven voor andere uitzonderingen. Wij houden dit voor u in de gaten. 

Rollatorinvesteringen 

Om te voorkomen dat op hogere leeftijd nog snel beleggingsvermogen wordt omgezet in ondernemingsvermogen, wordt de bezitseis aangepast. U moet de onderneming bij schenking reeds 5 jaar in bezit hebben en bij vererving 1 jaar. Vanaf 2026 geldt dat voor ondernemers die 69 jaar of ouder zijn, deze termijn geleidelijk steeds langer wordt. 

Er zijn nog diverse andere wijzingen: bijvoorbeeld het vervallen van de dienstbetrekkingseis voor de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting en de introductie van een minimumleeftijd (21 jaar) bij schenking van een onderneming. De hoeveelheid van wijzigingen is te groot voor één blog. Wij starten graag met u het gesprek om eerst uw belangrijkste wensen helder te krijgen. 

Meer lezen over Prinsjesdag

26 september 2024
Geplaatst in: Nieuws, Blogs