De afgelopen periode is er in de media al veel over geschreven, de blacklist van de Belastingdienst. Onlangs kwam een rapport naar buiten over deze zogeheten fraudesignaleringsvoorziening. Een prachtig woord voor Scrabble, maar niet om in de praktijk toe te passen. In ieder geval niet in de vorm waarin de Belastingdienst dit in de afgelopen jaren heeft toegepast.

Maar liefst een kwart miljoen landgenoten kreeg het stempel ‘potentiële fraudeur’. In sommige gevallen een terechte aanduiding, in veel gevallen echter niet. Want nationaliteit, huidskleur of medische achtergrond maakt iemand niet per definitie een fraudeur. Een vergissing of een foutje in een aangifte ook niet. Op basis van vooroordelen en onderbuikgevoelens kwamen toch veel mensen op de zwarte lijst van de Belastingdienst terecht.

Kortom, de blacklist bleek meer een black box te zijn. Een systeem waarvan de regels niet bekend zijn en waarvan we alleen de signalen kunnen zien. En eerlijk is eerlijk, hoe kan het ook anders bij een organisatie die dagelijks zo intensief met boxen te maken heeft? Aan het rijtje van box 1 tot en met 3 is ‘gewoon’ een extra box toegevoegd. Nee, geen box die wij als burgers kunnen gebruiken als we onze aangifte inkomstenbelasting invullen. Dan blijft het toch echt beperkt tot de drie bekende boxen. Want u wilt toch niet op de blacklist komen? U wilt toch bij die ruim 17 miljoen mensen blijven horen die niet op deze lijst staan?

Toch is de black box van de Belastingdienst niet alleen maar negatief. Voor het jaar 2022 komt er namelijk iets nieuws uit die box! Voor het eerst in de geschiedenis worden in de voorlopige aanslagen de aftrekposten tussen partners automatisch verdeeld. Zo wordt bijvoorbeeld de hypotheekrente automatisch afgetrokken bij de partner met het hoogste inkomen. Dit kan een fiscaal voordeel opleveren.

Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten van de black box die de Belastingdienst hierbij hanteert. Uiteraard zonder vooroordelen of onderbuikgevoelens, gewoon een gezonde kritische nieuwsgierigheid.

Binnenkort rollen de voorlopige aanslagen voor 2022 op de (digitale) mat. Altijd al iets om kritisch naar te kijken, want het is gebaseerd op informatie uit voorgaande jaren en daarbij behorende aannames voor het heden. Het is dan ook belangrijk om de voorlopige aanslag goed te controleren, en nu ook de verdeling van de aftrekposten, en zo nodig te wijzigen. Want misschien is uw situatie inmiddels wel gewijzigd of heeft u goede redenen voor een andere verdeling. Uiteraard kunnen en willen wij hier ook bij helpen en met u meedenken. Neem gerust contact met ons op!

We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.

28 december 2021
Geplaatst in: Blogs