Lansigt viert zijn 75-jarig jubileum. De oorsprong ligt vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen P.A. van Dijk begon als zelfstandige boekhouder. Die kleine onderneming is uitgegroeid tot het huidige Lansigt, een kantoor met 150 medewerkers en een uitgebreid netwerk van partners in binnen- en buitenland. Vijf oud-vennoten halen herinneringen op aan hun werkende leven. Hun verhalen vertellen de geschiedenis van de huidige kantoren in Alphen aan den Rijn, Gouda en Ridderkerk.

Kantoor Alphen

In 1971 stapte Kees Langeveld binnen bij zelfbenoemd accountant P. A. van Dijk - het was toen nog geen beschermd beroep - en zijn secretaresse. Van Dijk was toen al halverwege de vijftig en op zoek naar een opvolger. “Ik zou voor een jaar blijven, maar na een half jaar vroeg hij me al voor in de maatschap,” lacht Kees. “In 1975 ging ik akkoord.” Snuffelen in de boekhouding van een ander vond Kees niet spannend genoeg, dus hij richtte zich op het adviseren van zijn klanten. De meeste accountants waren niet betrokken bij investeringen van klanten. Ze deden alleen achteraf de administratie. Ik wilde juist van tevoren meedenken. Die betrokkenheid trok veel klanten.”
Toen Van Dijk stopte in 1982, zag Kees het niet zitten alleen verder te gaan. Hij gebruikte zijn connecties en vond via een wederzijdse kennis bij de kerk Henk Sigtermans. Henk: “Het was gauw beklonken. We hadden dezelfde visie, namelijk dat we meedachten met klanten. Ik nam het aandeel van Van Dijk over en we groeiden snel.” Kees vult hem aan: “Terwijl andere kantoren krompen, konden wij het werk nauwelijks aan.”
Een paar jaar later trok het kantoor Langeveld & Sigtermans een nieuwe maat aan: IJsbrand Bol. IJsbrand was twee jaar daarvoor voor zichzelf begonnen en werkte vanuit het huis van zijn ouders. “Toen kwam mijn zus in contact met de zus van Kees,” vertelt IJsbrand. “Zij zochten uitbreiding en ik deed veel administratief werk onder mijn niveau. Al snel had ik mijn spullen op de verhuiswagen gezet naar het nieuwe pand en ik heb er nooit spijt van gehad.”
Het kantoor was inmiddels gegroeid naar een man of 20, verdeeld over twee woonhuizen aan weerszijden van de straat. “Als je de secretaresse riep, moest die uitkijken dat die niet overreden werd,” lacht IJsbrand. Het kantoor groeide verder op de persoonlijke relaties die de maten opbouwden met hun klanten. Het gesprek met de klant hebben ze allemaal altijd het mooiste deel van hun werk gevonden. Henk: “Cijfers geven een belangrijke stand van zaken, maar wij keken ook naar de ondernemer zelf: kon die het aan? Hoeveel filialen kon die runnen? Ik heb geleerd om ook dat gesprek aan te gaan.” IJsbrand vult hem aan: “We stelden ook de lastige vragen. Is een kind bijvoorbeeld geschikt als opvolger? Soms ging ik naar de klant toe en zag daar het rapport van vorig jaar nog in een dichte envelop liggen. Of ik zag een bontjas aan de kapstok hangen en vroeg me af: waar doet-ie het van?” 

Kantoor Gouda

In 2001 opende Langeveld & Sigtermans een vestiging in Gouda. Ze namen het kantoor over van Anton Blonk, die al op zijn 18e bij zijn vader in de zaak kwam in Stolwijkersluis. “Mijn vader was al op leeftijd en had soms andere ideeën,” vertelt Anton. “Daarom splitsten we in 1963 het kantoor. Ik wilde moderner: niet met de hand administreren, maar met reken- en typemachines en al snel met een computer. Ik kreeg een van de twee man personeel mee en volgde ’s avonds de opleiding tot accountant en belastingadviseur.” Anton had vooral agrarische klanten en ook bij hem was het de advisering die zorgde dat zijn kantoor groeide. Op een gegeven moment had hij 12 mensen in dienst verspreid over twee vestigingen in Stolwijk en Gouda. “Ik wilde niet groter, want ik wilde controle houden. De buitendienst deed ik vrijwel geheel zelf.” Toen Anton rond de eeuwwisseling op zoek ging naar een opvolger, kwam Langeveld & Sigtermans in beeld. Anton: “Ik zag Kees regelmatig op netwerkbijeenkomsten en we raakten in gesprek. We bleken veel ideeën gemeen te hebben. Daarbij werkte IJsbrand veel voor kwekers en had Kees een agrarische achtergrond.” Het kantoor werd overgedragen en Anton werkte nog vijf jaar mee. De naam veranderde intussen in het huidige Lansigt. In 2014 fuseerde Lansigt met het Goudse kantoor Begeer accountants & belastingadviseurs. Daarmee werd Lansigt de toonaangevende accountant in Gouda.

Kantoor Ridderkerk

In 2013 is Lansigt gefuseerd met het Ridderkerkse kantoor De Graaf + Plaisier. Jan Plaisier en Toon de Graaf startten als collega’s bij een kantoor in Zutphen. Jan Plaisier had daarvoor een tijdje op het hoofdkantoor van Moret gewerkt, waarna hij werd overgeplaatst naar een dependance in Dordrecht. “Ik vond het wel prima,” vertelt Jan. “Daar kon ik met kleinere klanten werken dan op het hoofdkantoor. Ik hoefde niet alleen te controleren, maar kon alles doen. Daar heb ik veel aan gehad toen Toon en ik later voor onszelf begonnen.” Want na een paar jaar in Zutphen en wat onenigheid met de maat, startten Toon en Jan hun eigen kantoor: eerst even in Rotterdam, daarna in Ridderkerk. “We waren de enige accountants daar en de klanten stroomden binnen. Op een gegeven moment hadden we 25 assistenten in dienst en moesten we nadenken over de volgende generatie.” Dat werden Piet Noteboom en Sjaak Lagerwerf. In 2003 namen Toon en Jan afscheid als maten. Jan: “We verhuurden ons nog als zelfstandigen aan het kantoor. Toon stopte snel, maar ik ben nog doorgegaan tot ik hoorde van de fusieplannen. Toen was het ook voor mij mooi geweest. Een jaar later gingen Lansigt en De Graaf + Plaisier samen. De oud-vennoten kijken met trots terug op de groei van hun kantoren. Ze hebben alle respect voor de ontwikkeling die Lansigt heeft doorgemaakt. Het kantoor is de laatste tien jaar niet voor niets verdubbeld!

10 januari 2022
Geplaatst in: Magazine Sigt