Als uw medewerker ziek is zijn er een aantal stappen die u als werkgever moet zetten. Deze stappen liggen vast in de Wet verbetering Poortwachter en zet u met behulp van uw arbodienst.  

En wat doet uw medewerker? Zet die ook de benodigde stappen?  In mijn gesprekken met klanten hoor ik dat medewerkers deze stappen niet altijd zetten. En ook uit recente jurisprudentie bleek dat medewerkers niet altijd goed re-integreren.  De vraag die ik dan gesteld krijg is “Moet ik dan het loon door blijven betalen?”   

U krijgt de indruk dat uw medewerker niet wíl re-integreren. Wat nu? 

Als werkgever bent u - met uw medewerker - verantwoordelijk dat de medewerker op een gezonde en verantwoorde manier weer aan het werk kan gaan bij u. U krijgt de indruk dat uw medewerker niet meewerkt. Dat zou niet fair zijn. Wat kunt u doen? 

Als een medewerker zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt, heeft u als werkgever een aantal mogelijkheden om er voor te zorgen dat de nodige stappen gezet worden.  

  1. Loon opschorten  ​

    Als werkgever mag u het loon opschorten wanneer u niet de mogelijkheid heeft / krijgt om te controleren of uw medewerker arbeidsongeschikt / ziek is. Dit houdt in dat u het salaris van de medewerker alsnog moet betalen zodra de medewerker zich aan zijn re-integratieverplichtingen houdt.  

  2. Loon stopzetten​ 

    Als werkgever kunt u het loon stopzetten als uw medewerker zijn genezing belemmert, zonder deugdelijke grond weigert passende arbeid te verrichten en als uw medewerker weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het  Plan van Aanpak.  

    Dit is een zwaardere maatregel dan het opschorten van loon, omdat het loon níet met terugwerkende kracht hoeft te worden betaald. 

  3. Ontbinden arbeidsovereenkomst  ​
    Werkt uw medewerker nog steeds niet mee? De arbeidsovereenkomst kunt u laten ontbinden door de kantonrechter wegens verwijtbaar handelen of nalaten. U moet kunnen aantonen dat u er álles aan heeft gedaan om uw medewerker te laten re-integreren. Een goed dossier is hierbij cruciaal. Wij kunnen u helpen! Neem contact op met Esther van der Houwen of Eva van Sliedregt.  

Let op! Bij het opschorten en stopzetten van het loon moet zorgvuldig worden gehandeld en moet er altijd een bedrijfsarts in het proces betrokken moet worden. Daarbij komt dat de medewerker hier altijd schriftelijk over geïnformeerd moet worden. 

Deskundigenoordeel 

Indien de arbodienst van mening is dat de medewerker arbeidsongeschikt is, maar u denkt dat de medewerker kan werken kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. 

24 mei 2023