Het leven zit vol met keuzes. Het gaat er daarbij niet altijd om dat je de beste keuze maakt, het gaat er om dat je het beste maakt van jouw keuze. Dat geldt voor de opleiding die je kiest, de plaats waar je gaat studeren, maak je wel of geen tijd vrij voor een bijbaan, ga je voor de bijbaan die het meeste oplevert of die baan die beter past in jouw CV? Zomaar wat voorbeelden van keuzes die jou misschien wel bekend voorkomen.

Ongetwijfeld heb je al de nodige keuzes gemaakt. Waarschijnlijk hebben die keuzes ook gevolgen voor de belasting. Hierna volgen wat punten die daarbij misschien nuttig voor jou kunnen zijn.

Belastingkorting

De loonheffingskorting is een korting op de belasting over jouw inkomen. Als je inkomen hebt heb je sowieso recht op deze korting. Dus als jouw werkgever of stagebedrijf geen rekening houd met de loonheffingskorting is het belangrijk om belastingaangifte te doen, want dan kan je dankzij de loonheffingskorting alsnog de te veel ingehouden belasting terugvragen. De keuze voor het wel of niet toepassen van loonheffingskorting maak je zelf bij het begin van je werk of stage door middel van het invullen van een loonbelastingverklaring.

Heb je twee (of meer) bijbanen of bijvoorbeeld een bijbaan die je combineert met een stage, dan moet je er rekening mee houden dat er maar bij één werkgever tegelijk rekening wordt gehouden met de loonheffingskorting. Houd meer dan één werkgever tegelijk rekening met de loonheffingskorting dan is de kans groot dat je aan het einde van het jaar belasting moet terugbetalen.

Reiskosten

Heb je een bijbaan of stage en reis je daar met het openbaar vervoer naar toe over een afstand van meer dan 10 kilometer? En heb je daarvoor weinig of geen vergoeding ontvangen? Dan mag je in jouw belastingaangifte een bedrag aan reiskosten aftrekken. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de afstand en het aantal dagen dat je reist en is terug te vinden in een reiskostentabel.

Studiekosten

Het volgen van een studie gaat helaas niet zonder kosten. Collegegeld, boeken of materiaal dat je nodig hebt voor jouw studie. De kosten die jij maakt voor jouw studie mag je in jouw belastingaangifte aftrekken van jouw inkomsten. Hier zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden.

Belangrijkste voorwaarde is dat je de kosten zelf hebt betaald. Dus als bijvoorbeeld jouw ouders je studie betalen kunnen de door hen betaalde kosten niet door jou worden afgetrokken. Maar als jouw ouders jou een schenking geven zodat jij zelf je studiekosten kan betalen, dan kunnen de kosten wel door jou worden afgetrokken. Maak hier dus goede afspraken over met je ouders.

Andere voorwaarde is dat je geen recht hebt op studiefinanciering. De studiefinanciering wordt namelijk gezien als een vergoeding van de kosten voor jouw studie. Kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering maar heb je wel recht op een lening of collegekrediet, dan kan je de betaalde studiekosten wel aftrekken in jouw belastingaangifte.

Geen aangifte gedaan?

Denk je nu, had ik dat eerder geweten? Er is bij mij misschien geen of te weinig loonheffingskorting verrekend, of ik heb mijn reis- of studiekosten niet afgetrokken terwijl dat wel had gekund? Dan is er goed nieuws. Je kan nog tot 5 jaar terug belastingaangifte doen. De makkelijkste manier is om dit online te doen met de aangifte-app. Zorg dat je jouw DigiD, je jaaropgaves en de eventuele reis- en studiekosten bij de hand hebt. De aangifte is voor een groot deel al ingevuld met gegevens die de Belastingdienst al van jou weet. Je hoeft de gegevens alleen maar te controleren en zo nodig aan te vullen.

Keuzes

En zo zit het leven dus vol met keuzes. Het maken van de keuzes is misschien lastig. Hopelijk helpt deze blog jouw verder om het beste te maken van jouw keuze. Maar bedenk ook hoe mooi het is dat je in de luxe positie zit dat je keuzes hebt. En met dat besef op zak zou ik zeggen: maak er het beste van!

20 oktober 2021
Geplaatst in: Nieuws, Blogs