Niets is zo aan verandering onderhevig als de toekomst. Hoe ziet jouw leven eruit over 5, 10 of 20 jaar, wanneer je bedrijf is verkocht en jij van je pensioen mag genieten? 

Ondernemers hebben recht op AOW en hebben daarnaast soms een klein potje uit de tijd dat ze in loondienst werkten. Maar daarnaast is het schrapen. Voor een DGA is pensioenopbouw in eigen beheer niet meer mogelijk. Dat is vaak afgekocht of omgezet naar een oudedags­verplichting. Voor de IB-ondernemer was er tot voor kort de fiscale oudedagsreserve, maar die is per 2023 afgeschaft. Ook een extra hypotheek op je huis nemen, gaat je niet redden; een hypotheekverstrekker wil zeker weten dat jij die lening kunt terugbetalen en zonder een goed pensioen is dat onzeker. 
 
Gelukkig is er wel een andere oplossing: een lijfrentevoorziening! Door de komst van de Wet Toekomst Pensioenen zijn de mogelijkheden voor het afsluiten van een goede lijfrente­voorziening aanzienlijk verbeterd.  
 
Met een lijfrente kun je als ondernemer nu aantrekkelijk kapitaal opbouwen met een fiscaal voordeel tot 49,50% en dat na de AOW-datum laten uitkeren over een periode van minimaal 5 jaar. Je kunt tot € 34.550 per jaar inleggen. Tijdens de opbouw wordt er geen belasting geheven over de inleg en het rendement. Alleen bij uitkering betaal je (inkomsten)belasting: tot zo’n € 37.000 per jaar slechts 19,03%. 
 
Dat is veel voordeliger dan pensioen opbouwen via ondernemingsermogen. Beleg je bijvoorbeeld geld in je bv (box 2), dan betaal je jaarlijks vennootschapsbelasting over de winst (19-25,8%) en nog eens aanmerkelijk belang (24,5-33%) wanneer je het kapitaal naar privé haalt. Daarbij blijft het vermogen binnen de risicosfeer van het bedrijf. Met een lijfrente wordt het vermogen buiten dit risico gebracht, waardoor het meer gespreid is. 
 
Ook pensioen opbouwen via privévermogen (box 3) kan niet tippen aan de lijfrente. Om privé te kunnen beleggen of sparen moet je immers eerst inkomstenbelasting of vennootschaps­belasting betalen. Het overgebleven kapitaal kun je beleggen, maar door de vermogens­rendementheffing (34%) boven de vrijstelling betaal je jaarlijks belasting over het rendement  
 
Tot slot heeft een lijfrente naast direct belasting­voordeel nog een ander pluspunt: het geeft je opties. Opbouwen kan namelijk periodiek en incidenteel. Je kunt de hoogte van de inleg (binnen de fiscale grenzen) zelf bepalen. Je kan meer en minder risicovol beleggen of kiezen voor een rentevergoeding. Een lijfrente kan gestort worden op een bankrekening of een verzekering. Kortom, met een lijfrente zit je als ondernemer aan de knoppen van je pensioen. 
 
Dus, maak een pensioenanalyse. Hoeveel pensioen heb jij opgebouwd? Hoeveel heb je nodig per jaar? Hoeveel en wanneer wil je het uitgekeerd hebben? Mijn advies hierbij:  
denk out of the belastingbox en kies voor een lijfrente! 
 
Frank Noomen is partner pensioenadvies bij FIRM Financieel Pensioenadvies, partner van Lansigt.
FIRM Financieel laat je graag zien hoe jouw pensioen ervoor staat en wat de fiscale voor- en nadelen zijn van diverse manieren van pensioenopbouw.

Neem contact op met frank.noomen@firmfinancieel.nl of 06-52835827. 

8 januari 2024
Geplaatst in: Nieuws, Blogs, Magazine Sigt