Duurzaamheid is tegemoet komen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. En natuurlijk dragen we daaraan allemaal ons spreekwoordelijke steentje bij. We scheiden keurig ons afval en ook de lege blikjes komen in het statiegeld automaat terecht. Maar hoe duurzaam zijn we nog als het onze portemonnee gaat raken?

Als ondernemer worden we door duurzaamheid in onze portemonnee geraakt. Want het is onvermijdelijk, duurzaamheid moet in de organisatie worden geïmplementeerd. Maar in de implementatie zelf ligt misschien wel de grootste uitdaging. Want waar vinden we in deze krappe arbeidsmarkt de juiste mensen om dit voor elkaar te krijgen? Daarom is werken aan duurzaamheid iets wat we met elkaar moeten doen, zowel met de mensen binnen de eigen organisatie als daarbuiten.

Al is de duurzaamheidsstrategie van jouw onderneming nog zo onderscheidend, het duurzaamheidsvraagstuk is groter dan jouw onderneming. Daarom kan en hoef je het als ondernemer niet alleen te doen. En juist door samen te werken kom je verder en kunnen we meer bereiken. Netwerkorganisaties en service-clubs kunnen hierin een belangrijke rol vervullen. Zij kunnen zowel motiveren als helpen om mensen samen te brengen en gezamenlijk duurzaamheidsdoelen na te streven.

Zo hebben wij als Lansigt ons vorig jaar aangesloten als vriend van Circulair West, een stichting die samenwerken, van elkaar leren, circulariteit en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen centraal stelt voor het creëren van een betere wereld.

En we zijn ook tot actie overgegaan. Zo zijn onze kantoren in de afgelopen periode duurzaam verbouwd en zijn we bezig met de verduurzaming van ons wagenpark. En dan komt toch de vraag boven borrelen of we met onze elektrische auto’s wel op de goede weg zitten? Of hadden we met z’n allen de afslag van waterstof moeten nemen?

Hoe dan ook, één ding is zeker, afwachten is geen optie!

Deze blog verscheen eerder in de herfsteditie van INTO Business Gouda.

23 oktober 2023