De uitdrukking ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ is u ongetwijfeld bekend. En mede door de afgelopen Corona periode zijn we ons er wellicht des te meer van bewust dat een goede gezondheid niet altijd vanzelfsprekend is. Maar heeft u wel inzichtelijk welke financiële gevolgen arbeidsongeschiktheid voor u heeft? Kunt u bijvoorbeeld blijven wonen waar u nu woont?
Inkomen bij arbeidsongeschiktheid
Als u als zelfstandige door ziekte of invaliditeit niet meer in staat bent om te werken krijgt u van de overheid geen geld uitgekeerd. Hoogstwaarschijnlijk bent u namelijk niet sociaal verzekerd waardoor u niet kunt terugvallen op een wettelijke overheidsregeling. U zult uw vermogen moeten aanspreken. Pas als uw vermogen onder een bepaalde grens komt kunt u onder voorwaarden een beroep doen op de bijstand.
De vraag is of het risico van arbeidsongeschiktheid echter niet verder gaat dan alleen het verlies van uw inkomen. Als de onderneming niet zonder u kan functioneren is het feitelijke risico groter.
Risico verzekeren
Uit de praktijk blijkt dat het percentage zelfstandigen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering toeneemt naarmate het inkomen hoger is. Maar er is ook terughoudendheid voor het afsluiten van een verzekering in verband met de hoge premie. Er zijn diverse methoden om deze premie te kunnen drukken, denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een langere wachttijd. De uitkering gaat dan pas in nadat deze wachttijd is verstreken.
Naast de gebruikelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering speelt arbeidsongeschiktheid ook door in andere verzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering voor de hypotheek op de eigen woning. Door te zorgen voor een (gedeeltelijke) aflossing bij arbeidsongeschiktheid worden de lasten voor uw hypotheek maandelijks lager.
Indien er voldoende vermogen aanwezig is of bijvoorbeeld inkomen van uw partner kunt u er ook voor kiezen om geen externe verzekeringen af te sluiten maar dit in ‘eigen beheer’ te houden.
Verplichte verzekering
Momenteel ligt er een wetsvoorstel waarin zelfstandigen verplicht worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het doel van dit voorstel is om ervoor te zorgen dat de kosten en risico’s van onverzekerden niet op de samenleving neerkomen. De inwerkingtreding is mede afhankelijk van de komst van een nieuw kabinet.
Lansigt OASE-Scan
Heeft u al in beeld welke gevolgen uw arbeidsongeschiktheid heeft op uw financiële situatie?
Als u behoefte heeft aan meer inzicht in uw financiële positie kan Lansigt u hierin ondersteunen met de Lansigt OASE-Scan. In deze scan brengen we uw financiële situatie in beeld bij Ouderdom, Arbeidsongeschiktheid, Scheiden en Erven.
Vragen die we hierin ook kunnen beoordelen en wellicht wel eens bij u opkomen zijn bijvoorbeeld: Heb ik voldoende inkomen opgebouwd voor mijn oude dag? Hoe kan ik mijn onderneming overdragen aan de volgende generatie? Blijft mijn gezin voldoende verzorgd achter als ik kom te overlijden? Zijn mijn huwelijkse voorwaarden nog up-to-date?
Genoeg om over na te denken… maar hopelijk niet om over wakker te liggen. We maken uw situatie graag inzichtelijk zodat ook u een financiële OASE van rust kunt ervaren.
Heeft u meer interesse of vragen? Neem dan contact op met een van onze belastingadviseurs.
27 oktober 2021
Geplaatst in:
Blogs