Hoe overleeft uw onderneming de 'coronastorm' en komt u er zelfs sterker uit? In dit tweede deel gaat Gerard Adriaanse in op de impact- en scenario-analyse.
In de vorige blog gaven we in vogelvlucht tips over de aanpak om als onderneming de coronastorm te overleven en er zo mogelijk (nog) sterker uit te komen. In die blog gaven we u ook een link waarmee u een compact stappenplan kunt downloaden.
De tweede stap hierin betreft het maken van een impactanalyse en de derde stap het maken van een scenarioanalyse. In deze blog gaan we dieper in op beide analyses en geven we u handvatten om deze voor uw onderneming te maken.
Waarom impactanalyse: inzicht
Er is geen onderneming die niet geraakt wordt door de crisis. De impact kan positief en negatief zijn, en een mix van beide. Impactanalyse biedt u inzicht waar de crisis uw onderneming raakt. Denk daarbij aan de vraag naar uw producten en diensten, de beschikbaarheid van uw medewerkers, grondstoffen, productiemiddelen, logistieke capaciteit en het betaalgedrag van uw afnemers.
Waarom scenarioanalyse: inzicht
Er is veel onzekerheid, bijvoorbeeld over hoe lang de crisis duurt, hoe groot de vraaguitval zal zijn, hoeveel van uw medewerkers mogelijk zullen uitvallen door ziekte en voor hoe lang, en hoe snel het herstel daarna zal gaan. Toch kunt u een behoorlijke mate van zekerheid en inzicht creëren door scenarioanalyse. Dat inzicht is cruciaal om de juiste koers en maatregelen te bepalen die nodig zijn om de onderneming door de storm te loodsen. Het geeft u grip en vaak ook rust en perspectief. De impact- en scenario-analyse heeft u ook simpelweg nodig als u in gesprek gaat met bijvoorbeeld uw bank om extra financiering te krijgen.
Impactanalyse: hoe pakt u dat aan?
Meestal voelt u als ondernemer heel goed aan waar de crisis uw onderneming raakt of nog zou kunnen raken. Brancheorganisaties en ook diverse banken publiceren hun visies op sectorniveau: input die u vaak prima kunt gebruiken. TLN heeft bijvoorbeeld net een ‘Coronamonitor’ gepubliceerd voor het wegvervoer; deze informatie hoeft u alleen te vertalen naar uw specifieke onderneming. In ons stappenplan staan zes invalshoeken: vraag, medewerkers, grondstoffen/halffabricaten/energiebronnen, productiemiddelen, logistiek en kasstromen. Neem de tijd om voor alle zes een inschatting te maken op welke invalshoeken de crisis impact heeft voor uw onderneming. Als u dat lastig vindt helpen we u graag.
Scenarioanalyse: hoe pakt u dat aan?
Het is goed gebruik om altijd tenminste drie scenario’s te maken: meest waarschijnlijk, optimistisch en pessimistisch. In deze crisisperiode is het zeer aan te bevelen om als pessimistisch scenario een zeer zwart scenario aan te houden. In de vorige blog hebben we al uitgelegd waarom: een combinatie van realisme (durf de harde realiteit onder ogen te zien) en optimisme (vertrouwen, kansen zien, leiderschap, perspectief bieden) is nodig. Bij een zwart scenario kunt u denken aan bijvoorbeeld: stel dat de vraag van uw klanten voor 90% uitvalt, stel dat de crisis nog twaalf maanden duurt en stel dat 50% van uw medewerkers op vitale posities langdurig uitvalt. Als u uw maatregelen, bijvoorbeeld om uw liquiditeit te verruimen, bepaalt op basis van dit zwarte scenario, dan heeft u de grootste kans dat uw onderneming de storm overleeft.
‘Nattevingerwerk’?
Zijn de aannames 100% ‘nattevingerwerk’? Nee, niet helemaal. Er is zoals al genoemd branche-informatie en macro-economisch maakt ieder land ramingen. Het Centraal Planbureau heeft recent voor de Nederlandse economie vier scenario’s uitgewerkt. Het meest negatieve vierde scenario is dat de crisismaatregelen twaalf maanden duren en herstel in 2021 nog uitblijft. Dat leidt tot een krimp van de Nederlandse economie met 7,3% in 2020 en 2,7% in 2021. Afhankelijk van de branche waarin u actief bent zullen de macro-effecten eerder, later, groter of kleiner zijn. Het verleden zegt veel over de conjunctuurgevoeligheid van uw branche en ook daarover zijn meerdere bronnen te raadplegen, waaronder publicaties van diverse banken. Uiteraard benadrukt het CPB de grote onzekerheden en waagt zij zich niet aan harde uitspraken.
What’s next?
U heeft veel inzicht verkregen op basis van de impact- en scenario-analyse. Alvorens over te gaan tot het bepalen van de meest passende maatregelen is nog één actie nodig: het uitwerken van de gekozen scenario’s in liquiditeitsprognoses. Die gaan u antwoord geven op de vraag hoe lang u met de huidige beschikbare cash kunt overleven zonder iets te doen, en welke cashbehoeften uw onderneming naar verwachting zal hebben en op welk moment. Dit leidt vaak tot pittige inzichten, zeker als uw onderneming slechts enkele weken kan overleven in het pessimistische scenario. Dit is nodig om in de actiemodus te gaan en de juiste maatregelen te treffen. En het helpt om uw medewerkers en business partners te overtuigen van de urgentie om maatregelen te treffen en gezamenlijk de lasten te dragen. Andere ondernemingen die het langer kunnen volhouden geeft dit inzicht juist rust en vertrouwen. Uiteraard benadrukt het CPB de grote onzekerheden, maar toch luidt de conclusie dat in alle scenario’s de staatsschuld weliswaar oploopt, maar te dragen blijft. Dat bedoelen we met een conclusie die rust en vertrouwen geeft. Dat is wat we u als ondernemer, bestuurder, commissaris en manager toewens.
Bel ons gerust. Wij hebben al veel ondernemingen, in goede en slechte tijden, geholpen met impact- en scenario-analyse, crisismanagement, en het bepalen van en implementeren van de juiste maatregelen.
U kunt ons bereiken via 0172-750150 of via onderstaande button.
14 april 2020
Geplaatst in:
Nieuws