In een eerdere blog informeerden wij u over de wijzigingen die op 1 augustus 2022 worden doorgevoerd in de wetgeving omtrent studiekosten en nevenwerkzaamheden van werknemers. Naast deze onderwerpen zal ook de wetgeving over de informatievoorziening aan uw werknemers wijzigen. Vanaf 1 augustus 2022 zal op iedere werkgever een uitgebreidere informatieplicht rusten. Als gevolg van deze wijzigingen is het mogelijk dat uw (model) arbeidsovereenkomsten moeten worden aangepast.  

De huidige informatieplicht 

Op basis van de huidige wetgeving bent u als werkgever verplicht om binnen één maand na aanvang van het dienstverband bepaalde informatie te verstrekken aan uw nieuwe werknemer. Denk hierbij aan de functie, de datum waarop de werknemer in dienst treedt, de duur van de arbeidsovereenkomst en hoeveel vakantiedagen de werknemer heeft. Doorgaans wordt deze informatie opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Op basis van de huidige wetgeving is dit echter niet verplicht. De informatie kan ook worden verstrekt in de loonstrook van de werknemer.  

Kortere termijn 

Met ingang van 1 augustus 2022 wordt de informatieplicht uitgebreid. Als “essentieel” aangemerkte informatie dient uiterlijk zeven dagen na aanvang van het dienstverband schriftelijk aan de werknemer te worden verstrekt. Denk hierbij aan het salaris, de plaats van het werk en de aanvangsdatum van de arbeidsovereenkomst. Het enkel verstrekken van deze informatie in de loonstrook is niet meer mogelijk. Voor informatie die niet als essentieel wordt aangemerkt maar wel verplicht aan de werknemer moet worden verstrekt, blijft de termijn één maand. Deze informatie mag wel in de loonstrook worden verstrekt.  

Uitgebreidere informatieplicht 

De informatieplicht wordt daarnaast uitgebreid. Nieuwe werknemers moeten onder andere op de hoogte worden gesteld van de duur én de voorwaarden van de proeftijd, de mogelijkheden rondom scholing en uw regelingen voor overwerk en de beloning daarvoor. Daarnaast moet informatie over de voor werkgever en werknemer te volgen procedure bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst worden verstrekt. Ook moet de werknemer worden geïnformeerd over de duur van het betaald verlof waarop hij of zij recht heeft en de wijze waarop dit verlof wordt vastgesteld en toegekend. Het gaat hierbij niet alleen om vakantiedagen, maar ook om bijvoorbeeld ouderschaps- en verhuisverlof. Tot slot moet de werknemer worden geïnformeerd over zijn of haar werkpatroon. De wetgever maakt hier een onderscheid tussen een voorspelbaar en een onvoorspelbaar werkpatroon en koppelt hieraan verschillende informatieplichten.  

Directe actie vereist

Vanaf 1 augustus 2022 moeten alle nieuwe arbeidsovereenkomsten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Voldoet u niet aan deze wetgeving, dan kunt u als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor schade die uw werknemer daardoor lijdt. Het is niet noodzakelijk om alle bestaande arbeidsovereenkomsten opnieuw overeen te komen. Als een al in dienst zijnde werknemer verzoekt om informatie die op grond van de nieuwe wetgeving verplicht moet worden verstrekt, dient u deze informatie binnen één maand na ontvangst van het verzoek aan deze werknemer te verstrekken.  

Voldoen uw arbeidsovereenkomsten aan de informatieplicht? 

Door de uitbreiding van de informatieplicht voldoen uw arbeidsovereenkomsten op 1 augustus 2022 mogelijk niet aan de nieuwe wetgeving. Om te voorkomen dat u aansprakelijk kunt worden gesteld voor schade die uw werknemer daardoor heeft geleden, kan het nodig zijn om uw (model) arbeidsovereenkomst aan te passen. Wij ondersteunen u hier graag bij. 

Heeft u vragen over de nieuwe wetgeving of wilt u weten wat de gevolgen daarvan zijn voor de door u gehanteerde arbeidsovereenkomsten? Neem dan gerust contact op met Eva van Sliedregt. Zij denkt graag met u mee. 

25 mei 2022
Geplaatst in: Blogs