In de vorige eSigt is de nieuwe “baangerelateerde investeringskorting” of ook wel “BIK-afdrachtvermindering” of kortweg “BIK” beschreven. Inmiddels is het Belastingplan 2021 door de Tweede Kamer aangenomen met een geringe aanpassing van de BIK: de afdrachtvermindering is geworden 3,9% tot € 5 miljoen investeringsbedrag en 1,8% voor het meerdere. Daarmee is beoogd meer voordeel aan het mkb toe te laten komen.
Er zijn echter inmiddels ook twee belangrijke kanttekeningen te melden:
1. Betaal niet te snel!
Voor investeringen die dit jaar vanaf 1 oktober 2020 gedaan zijn en onder de BIK kunnen vallen is er een addertje onder het gras: de laatste betaling van de investering moet in 2021 of 2022 gedaan zijn. Een reeds volledig in 2020 betaalde investering levert dus geen BIK op!
Hieruit vloeit de volgende tip voort: Spreek met de leverancier af dat een laatste deel van de betalingen in 2021 zal plaatsvinden!
2. Onduidelijkheid over BIK voor fiscale eenheid vennootschapsbelasting
Nadat het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer is aanvaard, heeft de ministerraad besloten dat de mogelijkheid om als ‘fiscale eenheid’ gebruik te maken van de BIK mogelijk pas later ingaat. Dat gebeurt in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie of dit specifieke onderdeel geoorloofde steun is. Dat heeft te maken met het feit dat de BIK-subsidie niet geldt voor investeringen van een groepsmaatschappij in een ander land.
Als na goedkeuring van de Europese Commissie de mogelijkheid om als ‘fiscale eenheid’ gebruik te maken van de BIK gaat gelden, is dit met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021.
Indien dit onderdeel echter niet goedgekeurd zal worden, zal dat voor fiscale eenheden in binnenlandse situaties kunnen betekenen dat geen BIK-subsidie benut kan worden als door de verkeerde bv geïnvesteerd is. Dat zou aan de orde zijn indien de investering gedaan is door een bv binnen de fiscale eenheid die zelf geen of weinig personeel heeft en daardoor de korting op de loonheffingen niet kan benutten. Verder vervalt de BIK-subsidie misschien ook indien geïnvesteerd is door een bv die de investering verhuurt aan een andere bv binnen de fiscale eenheid.
Om geen risico te lopen dat de EU geen goedkeuring verleent, is het dus het veiligst te laten investeren door een bv met personeel die de BIK-afdrachtkorting zelf kan benutten.
2 december 2020
Geplaatst in:
Nieuws