Het voormalige demissionaire kabinet kwam begin dit jaar met het plan om de btw op diensten en producten op het gebied van cultuur, media, sport en evenementen te verhogen van 9% naar 21%. Dat leverde toen al een storm van kritiek op. Nu het nieuwe kabinet is beëdigd en er wordt gedebatteerd over de regeringsverklaring wijzen diverse organisaties de nieuwe Tweede Kamer nog maar eens op deze maatregel en de mogelijke gevolgen daarvan.

De bedoeling van het voormalige kabinet was om de inkomsten van de schatkist op deze gebieden met ruim 10% te vergroten. Maar de belangenbehartigers uit de verschillende sectoren zien dat anders. Volgens een analyse zou de verhoging leiden tot zo’n 1,5 miljoen minder bezoeken aan festivals en bijna 1 miljoen minder bezoeken aan podiumkunsten. En daar blijft het niet bij, de verwachting is dat ongeveer 500.000 Nederlanders gaan stoppen met hun sportbeoefening.

Met dit soort aantallen is het sterk de vraag of inkomsten van de schatkist hierdoor daadwerkelijk worden verhoogd. Maar laten we het positief benaderen en er even van uit gaan dat ondanks de terugval in aantallen de inkomsten vanuit deze sectoren gelijk blijven. Maar wat zijn de effecten aan de uitgavenkant?

Om te beginnen betekent minder bezoekers ook minder werkgelegenheid in deze sectoren. Uitgaande van de sociale gedachte dat we ondernemers en hun medewerkers in deze sectoren in de gelegenheid blijven stellen hun boodschappen te betalen, zal er toch op de een of andere manier een financieel steuntje in de rug moeten komen. Inderdaad, vanuit diezelfde schatkist!

Maar wat gaan de huidige amateursporters doen als ze de kosten van hun lidmaatschap niet meer kunnen betalen? En wat betekent het voor hun gezondheid als zij niet meer kunnen sporten? Wat betekent het voor frequente festival- en podiumkunst bezoekers als zij hun ‘uitlaatklep’ niet meer kunnen bekostigen? Hoe krijgen zij dán hun hoofd leeg na een drukke werkweek? Met andere woorden, wat zijn de gevolgen voor de gezondheidsuitgaven? En daaraan gekoppeld, wat zijn de gevolgen voor de zorgpremie?

Het nieuwe kabinet heeft ongetwijfeld meer dan genoeg te doen. Maar toch een kleine suggestie. Misschien is het nuttig om eens te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de uitgaven van de schatkist als de tarieven voor deze sectoren juist worden verlaagd? Opbrengsten zijn namelijk niet altijd alleen maar te halen uit de inkomstenkant. Soms zijn aan de kostenkant juist veel grotere opbrengsten te halen!

Renger Kok
Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs
We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.

22 juli 2024
Geplaatst in: Nieuws, Blogs