U kent vast het gelijknamige nummer dat gezongen is door Trijntje Oosterhuis. Haar vader Huub Oosterhuis schreef de tekst van het lied. De tekst van dit lied gaat over de relatie met de ander, die je nooit helemaal zult kennen.  

Op zich is het ook niet erg als je een ander nooit helemaal kent, maar wel handig als je weet wat de ander beweegt. Zo is het voor u als werkgever handig om te weten wat de medewerker meemaakt, wat er speelt in het leven van de medewerker en of dat van invloed is op het te verrichten werk. 

Diverse cao’s maken aparte arbeidsvoorwaarden 

Recentelijk besprak ik bij de Lansigt Fiscale Kring, die we organiseren voor financieel specialisten, de afspraken over rouw en overgangsklachten die in diverse caozijn gemaaktAparte arbeidsvoorwaarden die in steeds meer cao’s worden opgenomen. Voor u als werkgever is dit ook handig om te weten. 

Rouwverlof en klachten rondom menstruatie of menopauze

In de cao Kinderopvang voor Kindercentra en gastouderbureaus is te lezen dat rouwverlof van groot belang is om langdurige uitval te voorkomen. 

In diezelfde cao staat dat beperkingen die een medewerker ervaart als gevolg van klachten door menstruatie of menopauze van invloed kunnen zijn op de inzetbaarheid op het werk. Deze beperkingen leiden ook regelmatig tot verzuim. Een medewerkster van een werkgever die deze cao volgt kan bij klachten aan haar werkgever een maatwerkoplossing vragen voor haar inzetbaarheid.  

Ook in de grootste cao van Nederland, de cao VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg), zijn ruimhartige afspraken te vinden over rouwverlof en overgangs- en menstruatieklachten.  

Rouw, het verwerken van een groot verlies, beschouwen we als onderdeel van ons leven. Het praten over de overgang en de daarmee verband houdende klachten vallen vaak in de taboesfeer. Dit kwam ook uit een onderzoek van Panteia naar voren 

TNO onderzocht met CBS in hoeverre werkende vrouwen in de overgang op het werk overgangsklachten ervaren. De resultaten laten zien dat 55% aangeeft wel eens hinder te ervaren op het werk. Van de medewerkers in de overgang vindt 36% dat zij weleens minder goed functioneren op het werk. Medewerksters met regelmatige overgangsklachten ervaren drie keer zo vaak burn-out klachten (39%) als vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep zonder overgangsklachten (13%). 

Wat zijn de mogelijkheden? 

Werkgevers en medewerkers willen minder verzuim en meer werkplezier. Dat lukt alleen als men samen het gesprek aangaat en passend beleid creëert. In sommige gevallen geeft thuiswerken verlichting. Soms helpt het als de werknemer zelf de tijd mag indelen. Een medewerkster kan op de dagen met klachten ook werk doen waarbij zij minder last ervaart 

Het is ook mogelijk om een speciale regeling op te nemen in het personeelshandboekWilt u op weg geholpen worden om een passender beleid te voeren? Wij denken graag met u mee.  

28 mei 2024
Geplaatst in: Nieuws, Blogs