Keihard van een duin afstuiven; zo snel dat het lijkt of je benen onder de rest van je lichaam vandaan rennen. Ik heb mooie herinneringen aan ons regelmatige bezoek aan restaurant Kraantje Lek bij Bloemendaal. Mijn ouders aan de koffie met appelgebak en wij ravotten op het grote naastgelegen zandduin. Vanzelfsprekend gingen opa en oma met ons mee.
Met opa en oma op stap kan in deze huidige tijd niet meer. Nu we afstand houden en in afzondering ons leven leiden, moeten we het doen met de mooie herinneringen aan zoveel plezier. Met naar elkaar zwaaien via een computerscherm.
We zijn in gevecht met een virus dat al menig gevecht met een mensenleven heeft gewonnen. De grootste doelen zijn het aantal besmettingen beperken en de gezondheidszorg tegen overbelasting beschermen. Tegelijkertijd houden we de economie draaiend. De rekening volgt… en die wordt gepresenteerd aan het mkb.
Hoe lang nog?
De coronacrisis leidt tot grote zorgen bij ondernemers. Inkomsten dalen in sommige branches zelfs van 100 naar 0. Maar ook wanneer de daling minder rigoureus is, is de vraag hoe lang deze situatie volgehouden kan worden. De toekomst is één groot vraagteken. Een moeilijke situatie zonder einddatum maakt hulp bieden moeilijk. Want, welke praktische hulp kun je in zo’n geval bieden? Hulp vragen is niet minder lastig. Wát moet je vragen?
We proberen elkaar troost en hoop te geven. #houvol, #hetkomtgoed. De media staan vol met artikelen over deze onderwerpen. Ik heb twee tips om troost en hulp praktisch te maken.
Voor de troostbieder
Laat oma thuis. (O)ordelen, (M)eningen, (A)dviezen zijn voor de hand liggende opmerkingen. De ondernemer die het moeilijk heeft, zit daar niet op te wachten. Hoe goedbedoeld ook, een ondernemer dopt graag zijn eigen boontjes. Dat is eigenwijs, maar die eigenwijsheid heeft hen wel gebracht waar ze nu zijn: tot voor kort succesvolle ondernemers. Wat zij nodig hebben, is aandacht. Stuur een kort berichtje. Bied een luisterend oor. Wees eens vijf minuten stil. Geef pas je oordeel, mening of advies als er om wordt gevraagd.
Voor de troostzoeker
De grootste fout maak je alleen. Mensen kunnen niet op je voorhoofd lezen wat je nodig hebt. Durf te vragen. Voel je je eenzaam of zie je het niet meer zitten, overwin je trots en vraag hulp. Bel je accountant of een andere vertrouwenspersoon. Lansigt is er voor je, dichtbij en betrokken. Maatschappelijke organisaties en lokale kerken in Nederland zijn een initiatief gestart onder de noemer #nietalleen. Zij bieden hulp waar dat kan. Onderneem actie en gebruik je ondernemerszin, daadkracht en eigenwijsheid om die hulp te zoeken en te vinden.
Tot slot vrij naar Liselore Gerritsen:
Geloof, hoop en liefde en de meeste van deze is de liefde, dat leer je al als kind
Maar de meeste is ook de hoop
De hoop op geloof in de liefde
Omdat de hoop altijd weer z'n weggetje vindt
Naar het punt waar de liefde begint
28 april 2020
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs