De decembermaand is weer aangebroken. De maand van gezelligheid, lichtjes, kerstborrels en natuurlijk: het kerstpakket. Er wordt weer reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop een doos vol verrassingen wordt overhandigd. Of het nu een doos vol luxe lekkernijen is, een praktische cadeaubon of een fles bubbels: het kerstpakket is dé jaarlijkse blijk van waardering.
Helaas is december ook een donkere maand. Het is de maand met het laagste gemiddelde aantal uren daglicht. En dat is niet het enige. Want ook over dat prachtige kerstpakket ligt een donkere schaduw. Het pakket is belastingtechnisch niet “gewoon” een cadeautje. Werkgevers mogen dit namelijk niet zomaar belastingvrij uitdelen.
Natuurlijk, het is goed dat de wetgever grenzen stelt. Zonder regels zouden luxe cadeaus misschien worden ingezet als een verkapte vorm van salaris. Maar toch wringt het ergens met de kerstgedachte dat een fles wijn en een kaasplankje met een fiscale bril worden beoordeeld.
En wat te denken van de werknemer die dankzij de belastingbijdrage een deel van het kerstpakket zelf moet betalen! Gelukkig is er dan de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling bepaald dat werkgevers een beperkt percentage van de totale loonsom van de onderneming mogen besteden aan onbelaste vergoedingen en geschenken, zoals kerstpakketten. Als dat percentage wordt overschreden dan betaalt de werkgever een eindheffing van 80% over het overschot. Dat maakt het kerstpakket een stuk duurder, maar voorkomt het nare gevoel van de werknemer dat hij meebetaalt aan zijn niet zelf gekozen kerstcadeau.
Ondanks de fiscale schaduw blijft het kerstpakket een geliefde traditie, zelfs in een land waar belastingregels zo nauw verweven zijn met elk gebaar. Want hoe je het ook wendt of keert, de meeste mensen zien in dat pakket vooral de intentie: een blijk van waardering, een warme knipoog naar het harde werk van het afgelopen jaar. En voor werkgevers is het een kans om, ondanks de fiscale spelregels, iets anders terug te geven dan alleen het loon.
Het is dan ook de kunst om het kerstpakket te zien als een investering in verbinding. Een investering die, ondanks de regeldruk, elk jaar weer een glimlach oplevert. Al is het alleen maar om de gedachte: "Gelukkig, geen weegschaal!"
Laten we dit jaar weer genieten van ons kerstpakket, met of zonder belastingheffing, zowel als gever als ontvanger. Want in deze donkere dagen voor Kerst telt niet de waarde op papier, maar de gedachte erachter. En de hoop blijft bestaan, wie weet komt de kerstgedachte ooit tot uitdrukking in de fiscale wetgeving.
Fijne feestdagen!
Renger Kok
Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs
We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.
23 december 2024
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs