Voordat het interview bij AB Containers begint, excuseert Arno Graveland zich. “Ik moet nog even vijf minuutjes wat afmaken.” Zijn vakantie heeft hij van de zomer overgeslagen. Tijdens het interview houdt hij een schuin oog op zijn mobiel. “Ik kijk de hele dag door. Als een klant belt, wil ik direct kunnen reageren.”

Samen met zijn vader Arie (links) runt Arno Graveland (rechts) het bedrijf AB Containers. “Mijn vader kwam uit de agrarische wereld, maar zag daar weinig onder­nemersmogelijkheden. Op zijn 45e is hij rigoureus gestopt. Een vriend opperde of containerverhuur niet wat voor hem was. Hij kocht een oude vrachtwagen en vijf containers en is begonnen.” Arno hielp bij het opzetten van het bedrijf en werkte mee achter de scher­men naast zijn eigen baan.
Voor een baas werken bleek echter niets voor hem en in 2012 maakte hij de overstap. Twee jaar later verhuisde het bedrijf naar een grotere locatie in Bergambacht en dat maakte een flinke groei mogelijk. 

“We hebben nu vijf wagens en 14 man personeel. Elk jaar verhoogt de omzet met 20 tot 30 procent. Om te kunnen blijven groeien, starten we eind dit jaar met de bouw van een eigen werkplaats voor onderhoud en opslag van ons materieel.”

Dicht bij de klant

De core business van AB Containers is afvalcontainerverhuur. Het bedrijf brengt een lege container, haalt een volle op en zorgt vervolgens voor de afval­scheiding. Daarnaast doet het bedrijf sloop- en grondwerk. Arno zoekt het werk zoveel mogelijk dicht bij huis in de Krimpenerwaard. “Dan kunnen we de service leveren die we willen: snel, flexibel en efficiënt.”
Om die service te bereiken verdelen vader en zoon de taken. Arie is de buitenman, iemand van de oude stempel die de mensen in persoon aan zich bindt. Arno doet dat binnen, via de mail, telefoon en WhatsApp. Hij is de spin in het web en knoopt alle leads aan elkaar. “Ik kreeg bijvoorbeeld vanochtend een appje van een klant dat hij een container nodig had. Ik heb gisteren de planning gemaakt en weet dat er toch een wagen in de buurt komt. Dan kunnen we gelijk reageren.”

Verdienen aan de achterkant

Naast containerverhuur is afval­verwer­king een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van AB Containers. “Hiermee verdienen we eigenlijk ons geld,” zegt Arno. “Afvalverwerking is een tak van sport die bij de containerverhuur inbegrepen zit. We sorteren het afval en zetten de gesorteerde deelstromen af bij de eindverwerkers. Als we dit effectief en efficiënt doen, betekent dat een hoog rendement.”

Daarom werkt het bedrijf zo min mogelijk met tussenhandelaren en brengt het het afval zelf op de plekken waar het verwerkt kan worden. “Eens in de twee maanden komt er bijvoorbeeld een puinbreker langs die ons puin aanpakt. Daarna verkopen wij het als funderingsmateriaal aan bedrijven en particulieren in de omgeving.”

De menselijke factor
Efficiënte planning van het transport is duidelijk essentieel voor het bedrijf. “De prijs staat vast, dus hoe sneller we het werk uitvoeren, hoe hoger het rendement.” Toch is Arno voorzichtig als het om automatisering van de planning gaat. “Je moet ook rekening houden met het menselijke element. De jongens op de wagens zitten niet te wachten op digitale bonnen die de meest effectieve route uitstippelen. Die willen gewoon ’s ochtends horen waar ze heen moeten en dan zelf hun route bepalen.”

Om de efficiëntie zo hoog mogelijk te houden, gebruikt Arno andere tactieken. “Ik probeer ze uit te dagen door te zeggen: ‘Ik denk dat je om 11 uur terug kan zijn’, ook als dat krap is. Vervolgens is het voor hen de sport om die 11 uur toch te halen.”

Familievisie

Arno denkt regelmatig na over de koers van het bedrijf. Waar staat het bedrijf over vijf jaar? Hoe pakken we dat aan? “We mogen best verder groeien, maar wel beheerst,” zegt Arno. “Ik wil dat we elke stap bewust nemen en elke euro bewust investeren. We kunnen het geld maar één keer uitgeven, dus vraag ik me af: wat hebben we nodig en wat heeft prioriteit?”
Arno doet deze sessies vaak met zijn vader, soms ook met zijn moeder Ria en zijn vrouw Linda. “Zij zijn belangrijke klankborden voor onze ideeën. Zij trappen op het gaspedaal of trekken aan de handrem als dat nodig is.” Ook Lansigt schuift regelmatig bij zo’n sessie aan. “We hebben de afgelopen jaren veel aan hun advies gehad, vooral met het oog op het aankomend pensioen van mijn vader.”
Het zal niet makkelijk zijn als zijn vader straks weggaat, denkt Arno. “Ik verlies een sparringspartner en het bedrijf
verliest het netwerk dat mijn vader heeft en de relaties die hij onderhoudt. Bovendien is hij het bedrijf gestart. Het blijft altijd zijn kindje, een investering waar ik aan mee mag doen.” Daarnaast heeft Arno nog twee zussen die niet in het bedrijf zitten. “Ik wil pertinent niet dat dat voor scheve gezichten gaat zorgen. Lansigt heeft ons geholpen om dat netjes te regelen. De grote lijnen liggen er en jaarlijks zetten we stappen op deze weg.”

Advies op vele vlakken

Lansigt adviseert AB Containers zo breed mogelijk. Elke paar maanden zit relatiebeheerder Niels Benschop AA met de hele familie om de tafel om te bespreken waar het bedrijf tegenaan loopt.
De toekomstige overdracht van het familiebedrijf staat nu hoog op de agenda, dus dat probeert Lansigt zo goed mogelijk te begeleiden. AB Containers heeft ook advies ingewonnen op het gebied van personeel: het bedrijf is groeiende, dus denkt Lansigt mee hoe AB Containers het personeelsbestand kan optimaliseren. Zo voerde Arno samen met een HR-specialist van Lansigt sollicitatiegesprekken om goede kandidaten te selecteren. AB Containers wordt dus op vele vlakken ondersteund.

29 november 2019
Geplaatst in: Nieuws, Klant in beeld, Magazine Sigt