Met een grote glimlach op hun gezicht zitten Gijs Naarding van Dura Vermeer en Barend van Doorn van Leeuwenstein Groep bij elkaar. De laatste papieren zijn getekend en hun partnerschap is feestelijk beklonken: Dura Vermeer neemt een 40% minderheidsbelang in Leeuwenstein Groep. “Het was een emotioneel moment,” geeft Barend toe. “Maar we zijn trots op het resultaat en kijken uit naar de toekomst,” knikt Gijs.
Sinds 2014 zoeken Dura Vermeer en Leeuwenstein Groep al de samenwerking op. En dat beviel eigenlijk meteen. “We deden een aantal grote projecten voor Rijkswaterstaat en onze samenwerking ging direct twee keer achter elkaar heel goed,” vertelt Gijs Naarding (rechts op de foto), directeur participaties bij Dura Vermeer. “Je kunt zeggen dat dat geluk was, maar ik denk dat toen al duidelijk werd dat onze onderliggende waarden dezelfde zijn.” Barend van Doorn (links), algemeen directeur van Leeuwenstein Groep, knikt instemmend. “Kwaliteit, klanttevredenheid en continuïteit zijn voor ons erg belangrijk. Bovendien zijn we beide familiebedrijven.”
Samen het hele plaatje
De eerste samenwerking tussen Dura Vermeer en Leeuwenstein Groep kwam voort uit een verschuiving in de markt van overheidstenders. Aanbestedingen veranderden steeds meer van losse projecten naar raamovereenkomsten waarin een bedrijf gevraagd werd om niet alleen infrastructuur op te leveren, maar die ook te onderhouden. Dura Vermeer en Leeuwenstein Groep vullen elkaar hierin aan: Dura Vermeer legt asfalt en beton aan en Leeuwenstein Groep neemt het onderhoud van de infrastructuur en het groen voor zijn rekening. Barend licht de werkwijze van Leeuwenstein Groep toe: “De groep is onderverdeeld in vijf bedrijven. Simpel gezegd is Van Doorn Geldermalsen de grasmaaier en de stratenmaker, Signa Terra de tuinman, Ecoleon de duurzaamheidsadviseur, Dover de verkeersplanner en Incident Management Services (IMS) de verkeersregelaar.”
Samen maken Dura Vermeer en Leeuwenstein Groep een goede kans om tenders binnen te slepen, vooral als een klant niet alleen om een scherpe prijs vraagt, maar ook om iets extra’s. “Dat zijn BVP-contracten, best value procurement,” legt Gijs uit. “Dit type contracten ligt ons: we zijn geen prijsvechters, maar bieden kwaliteit en service en bouwen graag aan een langdurige relatie met de klant.”
Is het dan alleen maar koek en ei tijdens de samenwerking? Gijs grijnst. “Nee, het heeft ook flink geknetterd. We hebben pittige gesprekken gevoerd, tot de Raad van Bestuur aan toe. Vandaag kwam ik natuurlijk vrolijk binnen, maar ik ben ook wel eens flink gefrustreerd weggelopen.” Barend grinnikt van herkenning. “Dat hoort bij samenwerking, je moet ook tegen elkaar in kunnen gaan. Uiteindelijk betekent dat een hogere kwaliteit. En ook als het schuurde, hadden we het vertrouwen dat we er samen wel uitkwamen.”
Getrouwd stel
Omdat de samenwerking op de eerste projecten zo goed verliep, kregen Gijs en Barend gekscherend de vraag of ze soms ‘verloofd’ waren. Gijs glimlacht bij de herinnering. “Dat was natuurlijk als een grap bedoeld, maar het zette wel aan tot denken. Hoe lang houdt een samenwerking het vol zonder langetermijnbinding?” Tweeënhalf jaar geleden begonnen de gesprekken. Barend: “We zochten een manier om ons partnerschap te verstevigen zonder onze individuele identiteit als familiebedrijf te verliezen.”
Lansigt Transaction Services was bij dit proces betrokken als de financieel adviseur van Dura Vermeer. “Ze hebben het hele traject begeleid en dat beviel al goed vanaf de eerste gesprekken,” vertelt Gijs. “Het was niet alleen piketpalen slaan. Onze adviseur Martin van Beelen was een man van de lange adem, maar ook doortastend. Hij nam regelmatig de leiding en hielp om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Eerst checkten we zelf ook nog dingen, maar al gauw hadden we het volste vertrouwen in de expertise van Lansigt.”
De heren herinneren zich één doorslaggevend moment in de onderhandelingen. Gijs: “Het liep een tijdje stroever tot we helemaal vast zaten. Toen hebben we onze adviseurs even geparkeerd en samen afgesproken.” “Dat vergeet ik nooit meer,” zegt Barend. “We hadden even de ‘aannemersmanier’ nodig om stappen te zetten. Daarna wisten we het zeker: dit is de juiste koers.”
Plus plus plus
Het nieuwe samenwerkingsverband overstijgt de oude werkwijze. Barend voelt zich bevrijd. “We hebben nu een partner met wie we vrijuit kunnen meedenken. Zonder vast partnerschap ben je toch bang dat een ander er met jouw idee vandoor gaat, terwijl je een goed idee zo vaak mogelijk wilt kunnen inzetten zonder dat jouw concurrent het overneemt.” En die goede ideeën ontstaan sneller met z’n tweeën, meent Gijs. “Je bent de leek voor de ander, dus je kunt de domme vragen stellen. Dat zorgt voor meer begrip én je houdt elkaar scherp. Is de huidige aanpak wel de beste?”
Ten slotte kunnen Dura Vermeer en Leeuwenstein Groep hun werkzaamheden nu beter integreren. Gijs: “Dat betekent efficiëntie en optimale dienstverlening. Hoe doen we ons werk op zo’n manier dat de weggebruiker er zo min mogelijk last van heeft? En hoe zetten we technologie efficiënt in? Eerst reden we elk met onze eigen controleauto over de weg. Nu rijden we met één auto die met videobeelden in een keer alle relevante informatie registreert.” Barend lacht breed: “Het is plus plus plus!”
Lansigt Transaction Services
Dura Vermeer heeft Lansigt Transaction Services gevraagd het bedrijf bij te staan tijdens de onderhandelingen over het nieuwe samenwerkingsverband. Verschillende medewerkers ondersteunden Dura Vermeer tijdens het proces. Zo leverde Lansigt een sparringspartner die meedacht over de strategie en bepaling van de koopsom en deed een team van specialisten uitgebreid boekenonderzoek bij Leeuwenstein Groep. Lansigt combineerde deze werkzaamheden met de juridische expertise van externe partner BarentsKrans. Ten slotte zorgde procesmanager Martin van Beelen RA voor een prettig en constructief verloop van het hele proces. Beide partijen wilden na de gesprekken immers op goede voet verder.
29 november 2019
Geplaatst in:
Nieuws,
Klant in beeld,
Magazine Sigt