Het Goudse en Alphense kantoor van Lansigt zijn heringericht met open ruimtes en veel glas. Het brengt collega’s letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar, en dat geldt zeker voor de afdeling Loon, Advies en HR Solutions (LAHRS) van Daphne Lievaart en Jan van Bezooijen.
De glazen wanden brengen Jans loon¬admini¬stratie en Daphnes hr-oplossingen bij elkaar, al is dat even wennen. “Mijn team wil eigenlijk een zo rustig mogelijke omgeving om zich te concentreren,” vertelt Jan. “Een nulletje of een eentje kan een groot verschil maken.” “En wij zijn juist de hele dag naar iedereen aan het zwaaien om zichtbaar te zijn en openheid uit te stralen,” lacht Daphne. “Gelukkig weten we elkaar te waarderen.”
De teams hebben verschillende kwaliteiten. Daphne: “Jans team is heel goed in het tot in de puntjes regelen van contracten en het tijdig verwerken van een correcte salarisadministratie, mijn team stelt de vragen die tot die contracten leiden. Wij gaan bij de ondernemer aan tafel zitten.”
De teams groeien steeds meer naar elkaar toe. In het gesprek denkt HR bijvoorbeeld mee met de ondernemer over een nieuw arbeidscontract, maar laat het opstellen aan de loonadministratie. Andersom tipt de loonadministratie HR dat ze eens moeten gaan praten met de ondernemer, want ze stellen nu al voor de derde keer in een jaar dat contract op. “Samen vormen we een compleet plaatje,” zegt Daphne.
Loonadministratie: proactieve data-analyse
Al intensiveert de samenwerking tussen loonadministratie en HR, ze hebben hun eigen specialismen. Het loonadministratieteam bedient 750 bedrijven met 5500 loonstroken per maand en groeit. “Over twee jaar zitten we over de 6000,” stelt Jan. Volgens hem zit de kracht van zijn team in het toepassen van automatisering om proactief advies te geven. “Met onze nieuwe software kunnen we concurreren met de grote kantoren, maar zij kunnen onze persoonlijke aandacht en snelheid niet evenaren.”
Hoe meer data Jan tot zijn beschikking heeft, hoe meer hij de mogelijkheid heeft om proactief de hele database te checken op relevante risico’s. “Leest iemand uit mijn team bijvoorbeeld in de krant dat een persoon met alcohol achter het stuur is aangehouden, dan vragen we ons af: weten onze klanten wel wat hun situatie is als dat een van hun werknemers gebeurt? Ik zoek alle bedrijven op die chauffeurs in dienst hebben en stuur de relatiebeheerders een seintje om hier eens naar te vragen. Met die inzichten verrassen wij de ondernemer.”
HR: werken aan duurzame inzetbaarheid
HR-solutions helpt ondernemers hun medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Ze komen het vaakst bij groeiende bedrijven van 30-40 man zonder eigen hr-personeel. “Die beginnen tegen problemen aan te lopen,” vertelt Daphne. “We komen meestal binnen vanwege een acuut geval, bijvoorbeeld het verzuim van een medewerker. Eerst moet dat gat worden gevuld, daarna is er ruimte om te praten over het echte probleem. Want verzuim is er vaak niet zomaar.”
Eerst brengt Lansigt het personeelsbestand in kaart om te zien waar de risico’s liggen. Daarna wordt samen met de ondernemer naar oplossingen gezocht. “In zware beroepen in de transport en de bouw is vergrijzing bijvoorbeeld een groot probleem. Dat kun je soms oplossen met jobcrafting, waarbij je taken uitwisselt zodat een functie te doen blijft. In andere gevallen gaat het om de aanschaf van beter kantoormeubilair of gesprekken hoe je burn-outs op tijd signaleert en hoe je daarmee omgaat.”
Daphne richt zich op de lange termijn, iets waar niet alle ondernemers dagelijks bij stilstaan. “Maar achteraf zeggen ze altijd: ‘Wat fijn dat we even de tijd hebben genomen om erover na te denken’. Bij wie we een keer afspraak hebben gehad, komen we altijd terug.”
24 januari 2022
Geplaatst in:
Lansigt,
Magazine Sigt