Bij sommige investeringen is het mogelijk een extra aftrekpost in de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting te kunnen verwerken. Het is toch zonde als u deze misloopt?

Maar hoe zat het ook alweer met deze aftrekposten en wat waren de voorwaarden? Hieronder geven wij u nog een korte toelichting.

Milieu-investeringsaftrek

De Milieu-investeringsaftrek (hierna: MIA) is in 2019 bijvoorbeeld van toepassing op een nieuwe, volledige elektrische auto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Overige kwalificerende investeringen staan op de Milieulijst (zie www.rvo.nl). De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de categorie waarin de investering valt. De volledig elektrische auto komt (rekening houdende met een gemaximeerd investeringsbedrag) bijvoorbeeld in aanmerking voor 27% MIA (2019). Onder voorwaarden kan ook voor de laadpaal de MIA en VAMIL worden toegepast.

Energie-investeringsaftrek

In de praktijk zien we dat steeds meer ondernemers hun pand gaan verduurzamen. Er wordt bijvoorbeeld Ledverlichting geplaatst. Bij investeringen die op de Energielijst (zie www.rvo.nl) staan geldt een aftrek van 45% (2019) van de investeringskosten.

Belangrijk om na te gaan is of er naast de Energie-investeringsaftrek (hierna: EIA) nog andere subsidies kunnen worden aangevraagd. Dit kan bijvoorbeeld bij de investering in een warmtepomp aan de orde zijn. In samenwerking met een subsidieadviseur kunnen wij dit voor u beoordelen en aanvragen.

VAMIL

VAMIL staat voor ‘vervroegde afschrijving milieu-investeringen’. Door deze regeling kan 75% worden afgeschreven wat kan leiden tot een liquiditeitsvoordeel. Voor de overige 25% geldt het normale afschrijvingsregime. Kwalificerende investeringen staan op de Milieulijst (zie www.rvo.nl). Voor bepaalde groepen ondernemers, bijvoorbeeld starters, zijn er nog extra mogelijkheden.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (hierna: KIA) zijn de meeste ondernemers wel bekend. Bij investeringen tussen € 2.300 en € 318.449 (2019) komt u in aanmerking voor deze aftrek. Het percentage is afhankelijk van het bedrag aan gedane investeringen.

Belangrijkste aandachtspunten

Voor de MIA, EIA en VAMIL geldt dat de aanvraag binnen 3 maanden na het aangaan van de verplichting bij het RVO binnen moet zijn. Dit is een harde termijn: bij overschrijding wordt de extra aftrekpost/afschrijfmogelijkheid dus helaas misgelopen! De MIA en EIA kunnen niet op dezelfde investering worden toegepast. Samenloop van de MIA/EIA en de KIA is wel mogelijk. Als het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik is genomen in het jaar van de investering, komt de MIA, EIA en KIA slechts in aanmerking voor het bedrag dat in het betreffende jaar is betaald. Het overige schuift door naar het volgende jaar. Als de investering waarvoor MIA, EIA of KIA is genoten binnen 4 jaar na het jaar van investeren weer wordt vervreemd wordt de aftrek deels teruggedraaid (desinvesteringsbijtelling). Als een bedrijfsmiddel hoofdzakelijk ter beschikking wordt gesteld aan derden is de KIA niet van toepassing. De EIA en de MIA kan niet worden toegepast als het bedrijfsmiddel hoofdzakelijk ter beschikking wordt gesteld aan buitenlandse partijen/personen. 

Tot slot

Mocht u vragen hebben over de verschillende investeringsregelingen of subsidies neemt u dan contact op met fiscalist Michelle Hoogendoorn-Vergeer. Lansigt kan ook de aanvraag bij het RVO voor u verzorgen.

4 oktober 2019
Geplaatst in: Blogs, Lansigt