Nederlanders zijn soms goed in mopperen. Onderwerpen als het weer of de belastingbetaling staan vaak hoog op het ‘mopperlijstje’. Als het om belastingen gaat, vinden we al snel dat we te veel betalen. Kan het niet een beetje minder?

Het antwoord daarop is: ja, het kan minder. Hoeveel minder wilt u en hoe ver wilt u daarvoor gaan? Niet in figuurlijke maar in letterlijke zin. Er zijn oorden op deze wereld waar de belastingaanslagen inderdaad “een beetje minder” zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van Andorra (10%), Rusland (13%) of Litouwen (15%)? Mij bekruipt het gevoel dat u dit niet in gedachten had.

Gelukkig zijn er ook andere voorbeelden te noemen: Australië met 19%, Canada met ongeveer 26% of de Verenigde Staten met een gemiddelde van 28% belasting. Om voor die tarieven in aanmerking te komen, zult u naar dat oord van uw keuze moeten verhuizen. U wordt dan dus een soort fiscaal vluchteling. Als we daarover nadenken, blijkt er toch nog wel het een en ander te zijn dat ons aan Nederland verbindt.

Waar staat Nederland als het gaat om belastingheffing? Vanaf een inkomen van ca. € 69.000 hebben we het over maar liefst 49,5% inkomstenbelasting en dat is inderdaad aan de hoge kant, maar zeker niet het hoogste van Europa. Volgens berekeningen van de Franse universiteit Paris-Dauphine hoort ons land zelfs op de officiële lijst van belastingparadijzen! Hier gaat het over de belastingheffing van multinationals. Volgens het onderzoek van de universiteit stroomden in de afgelopen jaren bijna tien keer zo veel buitenlandse investeringen door ons land als de totale omvang van de Nederlandse economie.

Onlangs bereikten de ministers van Financiën van de G7-landen (zeven vooraanstaande industriële staten) een akkoord over een wereldwijd minimum belastingtarief van 15% voor bedrijven. Het doel hiervan is om het grote bedrijven onmogelijk te maken om belasting te ontwijken via belastingparadijzen. Volgens deskundigen kan dit akkoord wel eens voordelig uitpakken voor de Nederlandse schatkist. Dat is erg prettig, want alles wat zij betalen hoeven wij niet te betalen!

Nog één laatste voorbeeld voor wie echt helemaal geen belasting wil betalen: er is een land dat in 1974 alle belastingen, behalve de accijnzen, heeft afgeschaft. Geen belasting te hoeven betalen klinkt wel heel erg goed. Ik heb het dan over Noord-Korea.

We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.

23 juni 2021
Geplaatst in: Nieuws, Blogs