Per 1 juli jl. is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. 21 augustus startte hierover een landelijke voorlichtingscampagne van de Rijksoverheid. U, als werkgever, zult er dus ongetwijfeld op korte termijn meer van horen.

Daarom eerst een notitie van ons. Want weliswaar hoeven de betrokken pensioenuitvoerders en fondsen pas uiterlijk op 1 januari 2028 te zijn overgegaan op het nieuwe pensioenstelsel, daartussen liggen nog een aantal stappen.

Wat zijn de concrete veranderingen voor u als u al wel een pensioenregeling aanbiedt?

Per 1 juli 2023: 

  • De wachttijd voor het opbouwen van pensioen is afgeschaft. Iedere werknemer van wie de werkgever een pensioenregeling heeft bouwt dus vanaf de 1e dag pensioen op. 

Per 1 januari 2024: 

  • De startleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd naar 18 jaar in plaats van 21 jaar. Iedere werknemer die deelneemt aan een pensioenregeling bouwt dus op vanaf 18 jaar. 

Aanvalsplan “witte vlek”, voor als u op dit moment nog geen pensioenregeling aanbiedt

Eén van de doelen van de overheid is om het aantal werknemers voor wie nu geen pensioen wordt opgebouwd sterk terug te brengen. In Nederland is ca. 80% van de werknemers verplicht aangesloten bij een cao voor de bedrijfstak waarin zij werken. Meestal is dit gekoppeld aan verplichte deelname bij een Bedrijfspensioenfonds. 

Bij de 20% voor wie dit niet geldt heeft ongeveer de helft van de werkgevers zelf een pensioenregeling afgesloten voor zijn personeel. Daarnaast heeft 0,5% van de werknemers op eigen initiatief een oudedagsvoorziening afgesloten.  

Per saldo is dus voor 9,5% van werkend Nederland, naast de volksverzekering AOW, nog niets geregeld voor hun oudedagsvoorziening. Deze groep wordt in vakjargon de “witte vlek” genoemd.  
 
De Rijksoverheid wil werkgevers stimuleren om voor de groep “witte vlek” alsnog iets te regelen. Hiervoor is een “aanvalsplan” opgesteld. De bewustwording onder werknemers moet worden vergroot. Werkgevers moeten binnenkort een melding op de loonstrook opnemen indien een werknemer geen pensioen opbouwt. Ook op de website Mijnpensioenoverzicht.nl is dit te zien. 
 
Ook voor de werkgevers wordt er gewerkt aan bewustwording. Want wat is de reden dat er niets geregeld is? Vindt u het “te ingewikkeld of teveel gedoe”? Bent u bang voor hoge kosten? Dan is het goed om daar eens concreet naar te kijken. 

Het ingelegde werkgeversdeel van de pensioenpremie is aftrekbaar van het bedrijfsresultaat. Het werknemersdeel van de pensioenpremie wordt verhaald op de werknemer, en is ook aftrekbaar van het loon, zodat de werkgever minder sociale lasten betaalt.  

Per saldo is het kostenplaatje “onderaan de streep” voor u als werkgever dus veel lager dan de maandelijks te betalen factuur van de pensioenuitvoerder!

Alternatief pensioenregeling 

Het kan ook een goede optie voor u zijn om geen pensioenregeling af te sluiten maar een lijfrente te faciliteren. U biedt uw werknemers dan een bruto oudedagvoorzieningspremie, waarmee zij zelf een lijfrente kunnen afsluiten.   

Het afsluiten van een lijfrente is onder de Wet Toekomst Pensioenen voor werknemers fiscaal veel aantrekkelijker. Daarnaast is een voordeel van een lijfrente ten opzichte van een pensioen dat de looptijd tijdens het pensioen flexibel is.   

Ook kan e.e.a. zo worden vastgelegd dat de waarde bij overlijden ten goede komt aan de erfgenamen. Bij een pensioenregeling in de WTP is dat niet meer toegestaan, waardoor het opgebouwde kapitaal voor het ouderdomspensioen dan naar de pensioenuitvoerder gaat. 

Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met Esther van der Houwen of Jacqueline Smits
Telefonisch op 0172-750 150, per mail via evdh@lansigt.nl of jsm@lansigt.nl 

22 augustus 2023
Geplaatst in: Nieuws