Een aantal keer per jaar spreken we een ondernemer die met zijn medewerker in een onwerkbare situatie is beland. Wat nu als u te maken heeft met een onwerkbare situatie? Waar moet u dan op letten?
Personeelsdossier!
Als u de ontwikkeling van uw medewerkers wil sturen is een personeelsdossier nodig, maar óók als u een medewerker wil ontslaan. U houdt bij hoe uw medewerkers functioneren en welke verbeterpunten en afspraken er zijn. Het personeelsdossier is voor elk bedrijf van belang. Of het bedrijf nu groot of klein is, dat maakt niet uit.
Wat staat er in een personeelsdossier?
In het algemeen bevat een personeelsdossier gegevens en documenten uit de volgende vijf hoofdgroepen:
Persoonlijke gegevens; Contracten & arbeidsvoorwaarden; Functioneren & ontwikkeling; Ziekteverzuim; Diversen & bijzonderheden.Ontslag
Bij een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren moet u naar de kantonrechter voor ontslag of kan er een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden overeen gekomen worden.
Bij de kantonrechter kan er verzocht worden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Als een kantonrechter het bewijs te dun of van onvoldoende kwaliteit vindt, is er geen sprake van ontslag en blijft de werknemer in dienst. Een goed personeelsdossier en een juiste onderbouwing van het ontslag kan er voor zorgen dat een ontslag stand houdt. Het grote voordeel voor een werkgever van een ontslag met wederzijds goedvinden is dat hij geen ontslagprocedure hoeft te starten. Ook de medewerker kan baat hebben bij een besluit om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Werkgever en medewerker komen gezamenlijk tot een overeenkomst.Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Esther van der Houwen en Matthijs van Putten helpen u graag verder.
28 oktober 2020
Geplaatst in:
Nieuws