Het zomerreces staat weer voor de spreekwoordelijke deur. Een periode van opladen en van bezinning. Vooruitlopend op die bezinning kwam de vraag naar boven waar het woord reces in dit verband nu eigenlijk vandaan komt.

Het woord reces is een leenwoord uit de Franse taal wat staat voor ‘onderbreking’. In de betekenis van vakantie is het woord voor het eerst aangetroffen in het jaar 1632 voor een vakantie van een bestuurscollege. Een onderbreking dus van de uitvoeringstaken.

En als de onderbreking maar kort is, hoe verklein je dan het woord reces? Kom je dan uit op recessie? Interessante gedachte?

In de economie betekent recessie dat de economische groei daalt en lager is dan gemiddeld. Letterlijk betekent het woord ‘terugval’ of ‘teruggang’. Dus toch eigenlijk ook een onderbreking, namelijk van de groei. Hebben de woorden reces en recessie dan toch iets met elkaar te maken?

Als het reces wordt gebruikt om op vakantie te gaan dan is de kans groot dat de onderbreking juist bijdraagt aan het verminderen van recessie. Het opgebouwde vakantiegeld is weer uitbetaald en wordt door velen besteed zoals de naam doet vermoeden. Anderen kiezen er juist voor om het vakantiegeld aan andere zaken te besteden, maar ook dan wordt het uitgegeven. Dit zou wel degelijk kunnen leiden tot een (regionale) economische groei.

Toch lijkt er ook een tegenstrijdigheid te zijn tussen de beide woorden. Want waar het reces wordt gebruikt om op te laden is dat zéker geen terugval. Of is het dan misschien de teruggang naar een goed opgeladen niveau?

Hoe het ook zij, genoeg stof tot bezinning. Een fijn reces toegewenst!

Renger Kok
Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs

We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.

26 juni 2023
Geplaatst in: Nieuws, Blogs