Let op! Dit artikel is geschreven in 2021. Inmiddels zijn er een aantal zaken al veranderd. Lees hier meer over in dit artikel.

Studeren of stagelopen in het buitenland is populair. Misschien heb jij ook wel plannen om deze stap te gaan zetten. Het kan dan zomaar zijn dat je nog onzeker bent over de eventuele praktische gevolgen die dit voor jou heeft. We zetten een aantal belangrijke zaken voor jou op een rijtje:

Uitschrijven bij de gemeente

Duurt jouw verblijf in het buitenland langer dan 8 maanden? Dan moet jij je uitschrijven bij het Basisregister Personen (BRP). Je verblijf in het buitenland wordt namelijk na die 8 maanden niet meer gezien als een “tijdelijk verblijf”. Het gaat daarbij om 8 opeenvolgende maanden. Dus als je tussendoor een paar dagen terugkomt naar Nederland om bijvoorbeeld kerst te vieren, dan begint de periode daarna weer opnieuw.

Als jij je bij de gemeente uitschrijft blijf je uiteraard wel gewoon Nederlander. Je houdt ook je BSN nummer, zelfs als je voor lange tijd gaat wonen, studeren en/of werken in het buitenland. Wel krijg je de status ‘niet-ingezetene’, wat niets anders betekent dan dat je wél Nederlander bent maar geen inwoner van Nederland.

Als jij je niet op tijd uitschrijft bij de gemeente en je gegevens in het BRP dus niet meer kloppen, kan je een boete krijgen. Deze boete kan maximaal €325 bedragen. Als je onterecht bij iemand anders staat ingeschreven, riskeert deze persoon ook een boete. Het BRP voert hier soms een controle op uit en wisselt deze informatie uit met de Belastingdienst.

Zorgverzekering

Als je in het buitenland inkomen ontvangt voor je stage of voor een (bij)baan, en dit inkomen is meer dan € 150 per maand, dan heb je geen recht meer op de Nederlandse basiszorg. Dit betekent dat jij je zult moeten uitschrijven bij je zorgverzekering. Jouw zorgverzekering zal jou vragen om een toetsing te doen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Omdat zo’n toetsing best wel lang kan duren (maximaal 8 weken), kun je proberen vooraf al een toetsing aan te vragen.

Uiteraard houd het niet op bij het uitschrijven van de zorgverzekering. Er zal een goed alternatief moeten komen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je ziek wordt in het buitenland. Medische kosten kunnen soms flink oplopen dus is het belangrijk je hiervoor te verzekeren.

Soms kiezen mensen er bewust voor om zich niet uit te schrijven en de zorgverzekering door te laten lopen. Het risico bestaat echter dat jouw zorgverzekeraar navraag doet bij de SVB wanneer zij een rekening ontvangen voor medische kosten in het buitenland. Als dan blijkt dat je de verzekering had moeten opzeggen wordt de rekening niet vergoed, ondanks dat je wel de premie hebt betaald.

We kennen allemaal de verhalen over buitenlandse liefdes, maar laten we er van uit gaan dat je na jouw studie of stage terugkomt naar Nederland. Houd er dan rekening mee dat zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben voor het basis pakket. Voor aanvullende zorg (zoals tandarts, fysio en andere aanvullende pakketten) mogen zij een medische verklaring vragen. Heb jij een chronische aandoening of loop je wat op tijdens je reis in het buitenland? Dan kun je dus in een erg vervelende situatie belanden.

Zorgtoeslag

Als je geen recht meer hebt op een zorgverzekering, heb je ook geen recht meer op zorgtoeslag. Je moet dan ook niet vergeten deze zelf stop te zetten via mijntoeslagen.nl om te voorkomen dat je naderhand van alles moet terugbetalen.

Belastingen

De gemeente en Belastingdienst delen veel informatie. Zo geeft de gemeente bijvoorbeeld door aan de Belastingdienst dat je op een ander adres woont in het buitenland. De Belastingdienst zal je vervolgens vragen een formulier in te vullen en terug te sturen. Dit formulier heet ‘Opgaaf informatie over verhuizing naar het buitenland’. Moet je belastingopgave doen en ben je nog steeds in het buitenland? Dan sturen zij je een speciaal formulier op (M-formulier). Als je hier vragen over hebt of hulp bij nodig hebt kan een van onze belastingadviseurs jou daar mee helpen.

Over jouw buitenlandse inkomsten zal je belasting moeten betalen in het land waar je verblijft. De regels hierover verschillen per land, het is daarom belangrijk om hierover informatie op te vragen bij jouw stagebedrijf of werkgever.

Studiefinanciering

Ook voor een stage of opleiding in het buitenland kun je studiefinanciering krijgen. Je moet dan wel voldoen aan de algemene voorwaarden voor studiefinanciering.

Ga je tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage? Dan kan je jouw studiefinanciering gewoon door laten lopen. Je moet wel ingeschreven blijven staan bij jouw Nederlandse opleiding.

Ga je een volledige opleiding in het buitenland volgen? Dan hangt het af van het land en de opleiding die je gaat volgen of je Nederlandse studiefinanciering krijgt. Het is verstandig om dit na te gaan via duo.nl.

Als je recht hebt op (voortzetting van) studiefinanciering krijg je dezelfde bedragen als voor een opleiding in Nederland. Er wordt dus niet gekeken of de studiekosten in het buitenland hoger of lager zijn dan in Nederland.

Word je door jouw vertrek naar het buitenland (tijdelijk) uitwonend? Als je een mbo-opleiding doet of onder het oude stelsel voor hbo en universiteit valt (meer hierover vind je terug bij mijnduo.nl), kun je een uitwonendenbeurs krijgen. Als je onder het leenstelsel valt, is jouw studiefinanciering niet afhankelijk van jouw woonsituatie.

Ov-vergoeding

Als je voor een opleiding of stage naar het buitenland gaat, kun je geen gebruik maken van het studentenreisproduct. In plaats daarvan kan je een ov-vergoeding aanvragen via mijnduo.nl. De voorwaarden daarvoor zijn dat je als student ingeschreven blijft staan bij jouw Nederlandse opleiding en de studie of stage moet onderdeel zijn van de Nederlandse voltijd- of duale studie.

Geniet!

Zoals je ziet is de gedachte aan een buitenlandse studie of stage sneller gemaakt dan het afwerken van alle formaliteiten die  hierbij komen kijken. Ik hoop dat deze blog het jou iets makkelijker maakt zodat jij meer tijd beschikbaar hebt voor de voorpret van jouw buitenlandse avontuur. Geniet er van!

29 november 2021
Geplaatst in: Blogs