‘Mijn eerste miljoen was het moeilijkst’, verzuchtte mijn cliënt. Met hard werken had hij zijn eerste miljoen vergaard. Vervolgens was hij dat verdiende geld verder gaan investeren en nu zag hij tot zijn verbazing dat zijn vermogen alleen maar toenam.

Om de voorzieningen die wij met elkaar gebruiken te kunnen betalen, is het nodig dat er belasting wordt betaald. Met deze opbrengst kan ons zorgsysteem worden betaald, kunnen wegen worden aangelegd en kan er voor onze veiligheid worden gezorgd. Hoe meer wensen er zijn, hoe meer geld er nodig is. Voor 2022 heeft de overheid ruim 350 miljard euro begroot om uit te geven. Daarvan wordt 334 miljard euro betaald door de opbrengst uit belastingen.

Belasting kun je over grofweg drie categorieën geldstromen heffen: inkomen, vermogen en consumptie. Hoe en in welke mate je deze categorieën belast, is een politieke discussie. De discussie die nu veelvuldig wordt gevoerd, is dat de belasting op inkomen te hoog is en op vermogen te laag. U leest vast ook wel dat de rijken steeds rijker worden. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter.

Bij de zeer vermogenden is een trend zichtbaar waarbij de vermogenden bereid zijn om meer belasting te betalen. In Amerika is een groep die met het motto ‘Tax me more’ om hogere belastingen vraagt. In Duitsland is een Tax me now-beweging waarbij Marlene Engelhorn vraagt om een structurele verandering van belastingheffing; Marlene is een jonge vrouw en één van de erf-genamen van het door BASF vergaarde kapitaal. In Nederland wordt het gesprek wel gevoerd, maar de nieuwe regering heeft op dit gebied nog geen visie ontwikkeld. We wachten met spanning af.

Intussen kunnen wij natuurlijk zelf ook nadenken over de kloof die er is. En of u daar wat aan kunt doen. De coronacrisis zorgt ervoor dat sommige ondernemers hun beste jaren ooit hebben en er zijn ondernemers die niet meer kunnen slapen van de zorgen. Er zijn zelfs ondernemers die formeel recht hebben op subsidie, maar die het eigenlijk niet nodig hebben. Gelukkig zijn er mkb-bedrijven die hun ontvangen subsidiebedragen vrijwillig hebben teruggestort. Maar alle subsidieregelingen ten spijt zijn er ondernemers die het heel moeilijk hebben en opgezadeld zijn met een grote schuldenlast.

Jan Terlouw ontving veel bijval toen hij sprak over de samenleving waarin we bij elkaar naar binnen konden lopen. Het touwtje uit de brievenbus stond daar symbool voor. Een open samenleving waarin we elkaar bevragen is belangrijk. Hoe gaat het nu echt met je? Kun je eigenlijk wel rondkomen? Durft u over dit soort vragen met elkaar in gesprek te gaan?

Misschien moeten we niet alleen verlangen naar een touwtje uit de brievenbus maar moeten we ook eens kijken in welke brievenbus we bij wijze van spreken een envelop kunnen stoppen.

11 april 2022
Geplaatst in: Blogs