Een liquidatie is een moord waarbij iemand om criminele, politieke of religieuze redenen wordt vermoord door iemand die niet direct een verhouding heeft met het slachtoffer. Liquidaties komen relatief vaak voor in kringen rond de georganiseerde misdaad. Maar ook daar buiten is met regelmaat sprake van liquidaties, gelukkig van een hele andere aard.
Liquidatie is namelijk ook een bedrijfseconomische term. Deze term wordt gebruikt voor het opheffen van een rechtspersoon zoals bijvoorbeeld een BV, wat aan juridische regels van het Burgerlijk Wetboek is gebonden. Door de aandeelhoudersvergadering wordt dan een besluit genomen om de BV op te heffen waarna deze ‘in liquidatie gaat’. Tijdens deze periode worden de vorderingen en schulden vereffend. Er wordt een verantwoording opgesteld van deze vereffening en de liquidatie wordt bekend gemaakt bij zowel de Kamer van Koophandel als via een advertentie in de krant. Binnen een periode van twee maanden kunnen schuldeisers bezwaar maken tegen de verdeling. Pas na deze periode van twee maanden en de daadwerkelijke vereffening is de liquidatie afgerond en houdt de BV op te bestaan.
Als er op het moment van beëindiging geen opbrengsten meer zijn te verwachten houdt de rechtspersoon onmiddellijk op te bestaan op het moment dat de aandeelhoudersvergadering het besluit tot liquidatie neemt. Turboliquidatie noemen we dat. Het grote voordeel? Geen verantwoording openbaar maken, geen advertentie in de krant en niet minimaal twee maanden hoeven wachten. De BV kan binnen een dag verdwenen zijn.
Uit bescherming van de positie van de schuldeisers steekt de wetgever hier een stokje voor. Want ook al zijn er geen opbrengsten meer te verwachten, er kunnen wel schulden achterblijven. Volgens een wetsvoorstel dat dit jaar ter beoordeling openbaar wordt gemaakt moet ook bij een turboliquidatie aan bepaalde transparantievoorwaarden worden voldaan. Zo wordt voorgesteld dat de directie een slotbalans opstelt en deponeert bij de Kamer van Koophandel met daarbij een verklaring waarom opbrengsten ontbreken. Ook moet een algemene bekendmaking worden gepubliceerd dat de jaarrekening en slotbalans ter inzage liggen bij het Handelsregister.
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen geldt straks dus ook bij turboliquidatie een verantwoordingsplicht. Nog even snel voor het einde van het jaar een BV liquideren vraagt dan toch iets meer tijd. De snelheid die het woord ‘turbo’ doet vermoeden wordt dan flink afgeremd.
12 mei 2021
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs