Onze leraar bedrijfsadministratie ging graag met ons in discussie over vaktechnische vragen. Hij wist het beter dan wij. ‘U hebt gelijk, meneer Ho Pian’, zeiden wij dan. Waarop hij dan antwoordde: ‘U zegt het verkeerd. U moet niet zeggen: “U heeft gelijk, meneer Ho Pian”, maar u moet zeggen: “U heeft áltijd gelijk, meneer Ho Pian.”’

De hoffelijkheid waarmee meneer Ho Pian afdwong dat wij hem gelijk gaven, is mij zoveel jaar na dato nog altijd bijgebleven. Ik moet daar nog wel eens aan denken als ik de krantenkoppen van vandaag lees of de commentaren op social media zie.

Hoffelijkheid is rondom de Hofvijver ver te zoeken. Ondernemers worden gepakt, we slepen mensen voor de rechter, politici onder vuur. In het taalgebruik zijn aan oorlog gerelateerde uitdrukkingen aan de orde van de dag. Hoewel een aantal kabinetten geleden de slogan ‘Fatsoen moet je doen’ werd gelanceerd, zijn we daar tot op heden nog niet veel mee opgeschoten.

Wat zou het mooi zijn als we onze mening op een hoffelijke manier zouden verkondigen, zonder stemverheffing en zonder oorlogstaal. Wat zou het mooi zijn om ons gelijk te halen - of beter - te krijgen in ootmoed en minzame bescheidenheid.

Op social media worden meningen verkondigd. Vaak valt er voor die mening veel te zeggen, maar de toon die gevoerd wordt is op het agressieve af. Vaak zie ik dan ondernemers op dit soort posts met een like of smiley reageren. Ik vraag me af wat je daar uiteindelijk mee bereikt. Want hoe harder geschreeuwd, hoe meer likes? Radicaal en banaal is het vaak.

Wij kunnen goede woorden zeggen

Gelukkig kunnen wij anders zijn. Wij kunnen goede woorden zeggen. ‘Benedicere’, het Latijnse woord voor zegenen, betekent ‘goede woorden’ zeggen. Het tegenovergestelde daarvan is het uitspreken van een vloek. En dat kan al snel gebeuren door lekker ongenuanceerd op social media te reageren.

Zou het helpen als wij bij het ondersteunen of onderstrepen van een mening tegelijkertijd de verkondiger van die mening erop wijzen dat het ook in liefde kan? Met goede woorden? Dat we inderdaad anders zijn en liefde onder elkaar hebben. Wat zou het mooi zijn als wij als christen-ondernemers om die liefde bekend zouden zijn en in de gunst zouden staan bij het hele volk.

Let er de komende tijd eens op. En help elkaar: ‘U zegt het verkeerd: “u heeft gelijk maar het kan op een andere toon en met andere taal.”’ Vrij naar en met dank aan meneer Ho Pian.

9 januari 2023
Geplaatst in: Blogs, Lansigt