We kennen allemaal wel de uitdrukking: voorkomen is beter dan genezen.
Naarmate de levenservaring toenam heb ik ook wel eens moeten ervaren dat voorkomen niet mogelijk was en waren we aangewezen op genezen. En omdat genezing niet altijd mogelijk is, is het belangrijk om voorbereid te zijn op het genezingsproces.
Dat geldt in het ‘gewone’ leven, maar net zo goed in het ondernemen. Hoe ondernemen we zo veilig mogelijk zodat het ondernemersrisico gezonde proporties blijft houden?
Voor het veilig ondernemen zijn veel ingrediënten van belang. Allereerst is er de ondernemingsstructuur. Met een goede structuur kan worden voorkomen dat risico’s uitstralen op andere bedrijfsonderdelen en worden verliezen niet vermengd met winsten. Net zo relevant is de financieringsstructuur. Zoveel mogelijk geld buiten de risicosfeer brengen en daarmee het initiatief van (door)financieren bij het bestuur houden. En wat te denken van de kostenstructuur, kan de onderneming zich voldoende aanpassen bij tegenslagen of kunnen kansen worden benut? Flexibiliteit is daarin het sleutelwoord.
Naast deze zakelijke ingrediënten dragen goede relaties ook enorm bij aan het veilig ondernemen. Een goede band met de werknemers draagt positief bij aan hun inzet en loyaliteit. Als de relaties met leveranciers en klanten goed zijn, komt dit de ‘gunfactor’ ten goede. En vergeet vooral niet het contact met de bank. Een goede relatie met de accountmanager zal er voor zorgen dat sneller kan worden geschakeld als dat nodig mocht zijn.
Bij die veilige omgeving, waar je op terug kunt vallen als dat nodig is, horen uiteraard ook de adviseurs. Een goede relatie met de adviseur kan starten met een gesprek over hoe om te gaan met mogelijke slechtere tijden in de toekomst.
Zullen wij binnenkort zo’n gesprek eens voeren? Dan kijken we samen of er voldoende wordt voorkomen en welke opties er zijn om te genezen.
Deze column is eerder verschenen in Into Business.
29 januari 2024
Geplaatst in:
Blogs