Eerdere overheidsberichten over uitstel van betaling van belastingen riepen nog enkele vragen op. Inmiddels is er verdere duidelijkheid. We zetten de informatie voor u op een rij:
1. Verzoek tot uitstel pas mogelijk na ontvangst aanslagen
In contact met de Belastingdienst is bevestigd dat een verzoek tot uitstel van betaling pas mogelijk is na ontvangst van aanslagen. Zoals wij al eerder gecommuniceerd hebben betekent dit voor omzetbelasting en loonheffingen dat gewacht moet worden op een naheffingsaanslag vanwege het niet tijdig betalen van die belastingen. De aangifte moet wel juist en tijdig ingediend worden!
Wie al om uitstel verzocht heeft voordat er een aanslag was, zal gebeld worden door de Belastingdienst met de mededeling dat het verzoek te vroeg is ingediend en dat na ontvangst van een aanslag een nieuw verzoek nodig is.
Een uitstelverzoek is maar één keer nodig en het uitstel zal dan gelden voor alle aanslagen vanaf dat moment in de eerste drie maanden van deze noodmaatregel.
2. Indienen uitstelverzoek
Dit is een tijdelijke regeling. Ondernemers kunnen met een brief of via dit online formulier uitstel van betaling van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Vanaf het moment dat de ondernemer zich meldt, wordt de inning van deze soorten belastingschulden direct stopgezet. Dat betekent dat de ondernemer feitelijk meteen uitstel van betaling krijgt.
Online formulier uitstel betalen belasting
Inmiddels is voor meer belastingen uitstel mogelijk en is deblokkeren van een g-rekening mogelijk gemaakt, zie nieuwsbericht.
3. Aanvullende informatie nodig voor uitstel langer dan drie maanden
Voor uitstel langer dan drie maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. De ondernemer kan de eerste drie maanden gebruiken om deze informatie te verstrekken. Ondernemers met een belastingschuld van minder dan € 20.000 kunnen langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzet of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden. Bij een hogere belastingschuld is een verklaring nodig van een derde deskundige, zoals een accountant. Meer informatie hierover leest u hier. Inmiddels is bekend dat het online aanvraagformulier bijzonder uitstel vanaf 29 juni beschikbaar is op de website van de belastingdienst.
4. Wie kan een beroep doen op uitstel van betaling?
Er was onduidelijkheid over wie in welke financiële situatie een beroep kan doen op uitstel van betaling van belastingen. In een brief van 23 maart 2020 van minister van Financiën Hoekstra aan de Tweede Kamer is een versoepeling opgenomen. In die brief schrijft hij namelijk "zal de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling verlenen aan alle ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen of zullen komen." Blijkens deze laatste woorden "zullen komen" is dus niet vereist dat er al betalingsproblemen zijn op het moment van indienen van het verzoek om bijzonder uitstel.
5. Aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig
Het Ministerie van Financiën heeft dinsdagavond (7 april 2020) besloten dat een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig is. U hoeft deze melding niet meer afzonderlijk te doen als u, in verband met corona, om uitstel van betaling gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt.
Dit geldt voor zowel de al verstreken tijdvakken als voor de toekomst.
Een voorbeeld ter verduidelijking. De bv draagt haar loonheffing over de maand februari 2020 i.v.m. de coronacrisis niet af. Op 24 april 2020 volgt de naheffingsaanslag. Hiervoor doet de bv een verzoek om uitstel in verband met de coronacrisis. Deze wordt niet alleen voor de komende tijdvakken als melding betalingsonmacht aangemerkt. Ook voor de maand februari is de melding tijdig. Dat betekent dat de bv dus geen aparte melding en een verzoek om uitstel hoeft te doen.
6 april 2020
Geplaatst in:
Nieuws,
Corona informatie