Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 januari 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw medewerkers. U valt dan onder de ‘Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit’ (WPM). Wat houdt een WPM-rapportage precies in en wat betekent dit voor u? Dat leggen wij u uit in dit artikel.

Wat houdt de WPM-rapportage in?

Als werkgever moet u ieder jaar een opgave doen van het totaal door uw werknemers gereisde aantal kilometers (met betrekking tot zakelijk verkeer en woon-werkverkeer). Uit deze opgave volgt de CO2-rapportage: een overzicht van alle ingevoerde gegevens en de berekende CO2-uitstoot.  

Voor wie geldt de verplichting?  

Als uw organisatie 100 of meer werknemers heeft, bent u vanaf 1 januari 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw medewerkers. De verplichting (en dus het aantal werknemers) geldt per inschrijvingsnummer in de Kamer van Koophandel en daarbij is het aantal werknemers per 1 januari leidend.  

Vrijwillig rapporteren  

Alle organisaties mogen er vrijwillig voor kiezen om gegevens in te dienen. Ook die met minder dan 100 werknemers. De gegevens van de vrijwillige indieners worden (anoniem) gebruikt voor onderzoek, wanneer de vrijwillige indiener daar toestemming voor geeft.  

Wanneer moet er gerapporteerd worden?  

Er moet jaarlijks worden gerapporteerd. Over het boekjaar 2024 moet dus voor het eerst in 2025 worden gerapporteerd. Dit moet uiterlijk op 30 juni 2025 zijn gebeurd. Om goed te kunnen rapporteren is het uiteraard van belang dat in 2024 de (inrichting van de) administratie reeds op orde is.  

Hoe en aan wie moet er worden gerapporteerd?  

U kunt de rapportage via een online formulier indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze handreiking van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunt u alle details vinden.   

Welke gegevens moeten worden gerapporteerd?  

U hoeft alleen de totalen van de jaarkilometers per soort vervoersmiddel en brandstoftype voor het woon- werkverkeer en zakelijk verkeer van uw werknemers in te voeren. U hoeft dus niet de CO2-uitstoot bij te houden. De CO2-uitstoot wordt berekend via het digitale formulier waar u de jaarkilometers invoert.  

Welke mobiliteit valt niet onder de verplichting?  

De volgende soorten mobiliteit vallen niet onder de rapportageverplichting:  

  • Zakelijk vervoer met voertuigen met grijze kentekens of speciaal aangepaste voertuigen (bijvoorbeeld een bestelbusje of een vrachtwagen);  
  • Ritten van nood- en hulpdiensten;  
  • Reizen bedoeld voor het vervoeren van personen tegen betaling (bijvoorbeeld de reizen van een taxichauffeur of treinconducteur);  
  • Privégebruik van bedrijfswagens en leaseauto’s. In de genoemde handreiking wordt in paragraaf 3.4 en 3.5 verder ingegaan op de wijze van bepaling van de zakelijke, woon-werk- en privékilometers.  

Nu actie nodig?  

Houdt u de gemaakte jaarkilometers van uw werknemers nog niet (volledig) bij? In dat geval is het van belang dat u uw administratie daarop uitbreidt.    

Heeft u nog vragen?  

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft.   

 

20 oktober 2023
Geplaatst in: Nieuws