Op 1 augustus 2022 wijzigt de wetgeving rondom studiekosten en nevenwerkzaamheden van werknemers. Daarnaast wordt de informatieplicht van de werkgever uitgebreid. Studiekosten- en nevenwerkzaamhedenbedingen in arbeidsovereenkomsten die op 1 augustus 2022 niet aan de wettelijke regels voldoen, zijn vanaf die datum nietig. Dit houdt in dat zij vanaf die datum niet langer geldig zijn. Om te voorkomen dat deze bepalingen hun geldigheid verliezen adviseren wij om uw arbeidsovereenkomsten onder de loep te nemen: voldoen deze aan de toekomstige wetgeving of is actie vereist? 

Verplichte studies zijn gratis voor werknemers 

Als u als werkgever door een Nederlandse of Europese wet, een cao of een regeling van een bevoegd bestuursorgaan verplicht wordt om uw werknemers bepaalde scholing aan te bieden, moet deze scholing vanaf 1 augustus 2022 kosteloos worden aangeboden. De tijd die uw werknemer aan deze scholing besteedt, wordt aangemerkt als arbeidstijd. De studietijd dient daarnaast zo veel mogelijk tijdens de reguliere werktijden plaats te vinden. Deze nieuwe regelgeving kan tot gevolg hebben dat u overwerkvergoedingen dient te betalen over de studietijd van uw werknemers. Het is daarnaast niet langer toegestaan om de kosten die worden gemaakt voor de verplichte scholing te verrekenen of een terugbetalingsregeling af te spreken. Ook niet als de werknemer zelf zijn arbeidsovereenkomst opzegt. Voor niet-verplichte studies blijft dit wel toegestaan. 

Welke studies als verplichte scholing worden beschouwd zal naar verwachting door de wetgever worden verduidelijkt. Studies ten aanzien van veiligheid en arbeidsvoorwaarden worden in ieder geval als verplichte scholing aangemerkt. 

Werkzaamheden voor anderen of zichzelf zijn toegestaan 

Vanaf 1 augustus 2022 is het niet langer toegestaan een werknemer te beperken om buiten de met u overeengekomen arbeidstijd andere werkzaamheden te verrichten. Dit betekent dat uw werknemer buiten zijn werktijden voor u ook voor een andere werkgever of voor zichzelf mag werken. U kunt uw werknemer hierin slechts beperken als u daarvoor een rechtvaardigingsgrond hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheid van uw werknemer of het beschermen van uw bedrijfsinformatie.  

Uitgebreide informatieplicht 

Ook wordt de informatieplicht voor u als werkgever uitgebreid. Zodra een werknemer in dienst treedt bent u verplicht deze werknemer schriftelijk te informeren over diverse arbeidsvoorwaarden en voorzieningen bij u in het bedrijf. In een later blog zullen wij nader ingaan op deze informatieplicht.  

Is actie vereist? 

Mogelijk voldoen uw arbeidsovereenkomsten niet aan de nieuwe wetgeving. Om te voorkomen dat uw studiekosten- en nevenwerkzaamhedenbedingen vanaf 1 augustus 2022 hun geldigheid verliezen, is het noodzakelijk om voor die tijd uw arbeidsovereenkomsten aan te passen. Wij ondersteunen u hier graag bij door uw arbeidsovereenkomsten te beoordelen en, indien nodig, een studiekosten- en/of nevenwerkzaamhedenbeding op te stellen die voldoet aan de nieuwe wetgeving en past bij uw situatie.  

Heeft u vragen over de nieuwe wetgeving of wilt u weten wat de gevolgen daarvan zijn voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee. 

25 april 2022
Geplaatst in: Nieuws