Tijdig indienen van een (voorlopige) aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2023 kan forse belastingrente voorkomen. De belastingdienst brengt sinds 1 januari 2024 maar liefst 7,5% belastingrente in rekening over te betalen inkomstenbelasting en zelfs 10% over te betalen vennootschapsbelasting! 

 

Te lage voorlopige aanslag 

Veel ondernemers schatten hun fiscale winst voorzichtig in en/of hebben in vorige jaren hun voorlopige aanslag laten verlagen. Indien in de loop van het jaar toch een hogere winst verwacht wordt, is het in veel gevallen niet de gewoonte de voorlopige aanslag te laten verhogen. Dat kan leiden tot een aanslag met een fors nog te betalen bedrag en daarover een onverwacht hoge belastingrente.  

Hetzelfde geldt voor dga’s die in 2023 bijvoorbeeld hun B.V. dividend hebben laten uitkeren. In veel gevallen is dat eenmalig extra hoog geweest. Vanaf 1 juli 2024 gaat over de daaruit voortvloeiende bijbetaling van inkomstenbelasting 7,5% belastingrente lopen. 

Invorderingsrente versus belastingrente 

De invorderingsrente is inmiddels weer terug op het oude niveau van 4%. Invorderingsrente is rente die over te late belastingbetalingen aan de orde is. In dit artikel hebben we het echter over de belastingrente. Die wordt toegevoegd aan de aanslag 2023 indien die op of na 1 juli 2024 wordt vastgesteld.  

Aangezien banken op spaargeld weinig rente vergoeden, is het gunstiger om tijdig (voorlopige) aanslagen te betalen dan om geld op de spaarrekening te laten staan. Veel belastingplichtigen hebben daarom (eventueel te hoge) voorlopige aanslagen gewoon betaald en niet laten verminderen. 

Oplossing: tijdig (voorlopige) aangifte 2023 indienen! 

Het vervelende van aanslagen 2023 met een dagtekening vanaf 1 juli 2024 is dat de belastingrente sowieso berekend wordt over een periode van 6 weken vanaf de dagtekening van de aanslag (dus tot het einde van de betaal- en bezwaartermijn). Om die minimaal 6 weken belastingrente te voorkomen is het dus wenselijk dat een aanslag 2023 met een fors bedrag een dagtekening heeft die vóór 1 juli 2024 ligt.  

Een eenvoudige oplossing is het binnen de aangiftetermijnen indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2023 (vóór 1 mei 2024en/of vennootschapsbelasting 2023 (vóór 1 juni 2024). Indien dat niet haalbaar is, kan een verzoek om een voorlopige aanslag 2023 ingediend worden. Vóór 1 mei 2024 indienen van een verzoek om een voorlopige aanslag 2023 zou normaliter moeten leiden tot een aanslag met een dagtekening vóór 1 juli 2024 en dus zonder belastingrente 

drs. Wim de Kok 

26 maart 2024
Geplaatst in: Nieuws