We zien regelmatig dat ondernemers medewerkers inhuren of uitlenen. Als u dat overweegt krijgt u te maken met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Als u zich niet aan de Waadi-regels houdt, kunt u een boete krijgen.  

Wat, waarom, hoe? 

Waadi staat voor “Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs”. Het doel van de Waadi is het beschermen van werknemers (te lange werktijden en onderbetaling) en het tegengaan van fraude (illegale arbeid en schijnconstructies). Het controle-orgaan dat toezicht houdt op het naleven van de Waadi is de Nederlandse Arbeidsinspectie. Om het doel van de Waadi te bereiken is er een verplichting opgelegd om bij de KvK een registratie op te laten nemen als er sprake is van inlenen of uitlenen van personeel. 

Wat is uitlenen in het kader van de Waadi?

Het onderscheid tussen normaal inzetten van werknemers en het uitlenen van werknemers zit voornamelijk in de vraag onder wiens leiding en toezicht de arbeid plaatsvindt. Als een monteur bij een autobedrijf een maand lang aan een auto van een klant werkt en daarbij gecontroleerd wordt door zijn eigen werkgever, is dit normale arbeid, zelfs als dat op de locatie van de klant gebeurt. Maar als diezelfde klant een compleet wagenpark heeft, relevante kennis, een eigen monteursploeg, een brug en een smeerput, en hij wil de diensten van een monteur gebruiken omdat één van zijn monteurs op vakantie is, dan is het inlenen. De klant (inlener) controleert dan de werkzaamheden van de monteur.

Soorten registratie

Als uitlenen en inlenen geen onderdeel is van de standaard bedrijfsactiviteiten maar af en toe voorkomt, is er sprake van niet-bedrijfsmatig uitlenen.

Stappenplan bij inhuren/inlenen arbeidskrachten

  1. Check de Waadi-registratie van de uitlener 
  2. Check de identiteit en leg een kopie vast van het ID-bewijs 
  3. Voorkom inlenersaansprakelijkheid. Vraag de uitlener om een G-rekening af te sluiten. Werk bij uitzendondernemingen alleen met bedrijven met een SNA-keurmerk.  
  4. Informeer de uitlener over de arbeidsvoorwaarden (de uitlener moet minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden aanhouden als bij de inlener worden toegepast).

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? 

Neem contact op met uw vaste contactpersoon van ons team Loon & Advies 

26 maart 2024