Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Wat moet er worden verdeeld? En wat gebeurt er met het bedrijf als één van beide ondernemer is? Ook is het prettig om inzicht te krijgen in uw financiële situatie na echtscheiding. Houdt u nog voldoende inkomen over om uw lasten te kunnen voldoen?
Huwelijksgoederenregime
Of er een verdeling moet plaatsvinden bij een echtscheiding is afhankelijk van het huwelijksgoederenregime dat van toepassing is. Bij gemeenschap van goederen zal het aanwezige vermogen tussen de beide echtgenoten moeten worden verdeeld.
Sinds 2018 is het huwelijksvermogensrecht vernieuwd. Wanneer men nu trouwt en geen huwelijkse voorwaarden opstelt zal men niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. U trouwt dan in een zogenaamde ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Alleen hetgeen dat de echtgenoten tijdens het huwelijk opbouwen valt onder de gemeenschap. Vermogen dat voor het aangaan van het huwelijk al aanwezig was, of bijvoorbeeld vermogen dat afkomstig is uit een erfenis of schenking blijft privévermogen.
Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden is het mogelijk om vermogen buiten een eventuele verdeling bij echtscheiding te houden. Hierbij is het ook noodzakelijk dat de voorwaarden juist worden nageleefd. In de praktijk wordt bijvoorbeeld vaak vergeten het periodieke verrekenbeding jaarlijks uit te voeren. Dit kan bij echtscheiding ongewenste gevolgen hebben en blijft hiermee dus een belangrijk aandachtspunt.
Onderneming
Wanneer een onderneming onderdeel uitmaakt van de verdeling bij een echtscheiding kan dit nare gevolgen hebben. De onderneming moet worden gewaardeerd en de ex-echtgenoot moet worden uitgekocht. Deze uitkoopsom kan flink oplopen waardoor mogelijk de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.
Wanneer u een onderneming heeft en gaat trouwen is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te laten maken. Hiermee kan het bedrijf beschermd worden in geval van bijvoorbeeld een echtscheiding. Anderzijds kunt u hiermee voorkomen dat uw partner aansprakelijk kan worden gesteld voor schulden van de onderneming.
Testament en levenstestament
Het is belangrijk dat hetgeen u heeft beschreven in uw testament en levenstestament aansluit op uw wensen. Door een echtscheiding kunnen uw wensen wijzigen. Daarom is het belangrijk om na een echtscheiding uw testament en levenstestament nog eens kritisch te beoordelen en waar nodig aan te laten passen.
Lansigt OASE Scan
Heeft u al in beeld welke gevolgen een echtscheiding heeft op uw financiële situatie?
Als u behoefte heeft aan meer inzicht in uw financiële positie kan Lansigt u hierin ondersteunen met de Lansigt OASE Scan. In deze scan brengen we uw financiële situatie in beeld bij Ouderdom, Arbeidsongeschiktheid, Scheiden en Erven.
Vragen die we hierin ook kunnen beoordelen en wellicht wel eens bij u opkomen zijn bijvoorbeeld: Heb ik voldoende inkomen opgebouwd voor mijn oude dag? Hoe kan ik mijn onderneming overdragen aan de volgende generatie? Blijft mijn gezin voldoende verzorgd achter als ik kom te overlijden? Zijn mijn huwelijkse voorwaarden nog up-to-date? Genoeg om over na te denken… maar hopelijk niet om over wakker te liggen. We maken uw situatie graag inzichtelijk zodat ook u een financiële OASE van rust kunt ervaren.
Heeft u meer interesse of vragen? Neem dan contact op onze belastingadviseurs via het contactformulier.
26 januari 2022
Geplaatst in:
Nieuws,
Lansigt