Soms kunnen we een voorbeeld nemen aan onze kinderen. Onze oudste dochter bijvoorbeeld, die is zo woke als een speltcracker. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar we hebben een kopie van Greta Thunberg opgevoed.
Zo is vliegen verboden en vlees eten uit den boze. Zelf eet ze alleen maar Tony’s Chocolonely repen. Dit laatste heeft overigens niets te maken met de arme cacaoboeren die zes cent extra per reep krijgen, maar omdat ze denkt dat er essentiële vitaminen inzitten. Ik heb ook al tegen haar gezegd: chocola is geen groente.
Uiteraard wil ze ook dat wij meedoen aan het duurzaamheidscircus. En gelijk heeft ze. Ook wij moeten aan de slag. Maar toen ik haar laatst vroeg: maar wat doe jij dan eigenlijk zelf aan energiebesparing? Toen moest ze iets te lang nadenken en zei: ik fiets altijd zonder licht. Leuk grapje natuurlijk, want ze fietst amper. Want hoewel de auto door de havermelkbrigade is verboden, mag deze natuurlijk wel gebruikt worden om haar te pas en te onpas te brengen of op te halen.
En dat is het grote probleem met duurzaamheid. We willen wel, maar we doen het niet. We doen het pas als het moet of als het alternatief veel te duur wordt.
Het geldt voor heel veel principes. We willen geen kinderarbeid, maar ook geen dure kleding. We willen boeren in de derde wereld niet uitbuiten, maar hebben ook geen zin om belachelijk veel geld te betalen voor een kopje koffie. En hoezo zijn er geen aardbeien in januari? Dan vlieg je ze toch in?
We ontkomen er niet aan om dingen te laten. Minder vlees eten, minder vliegen en misschien af en toe even de mond dicht houden. Vooral dat laatste scheelt veel CO2 en een hoop onzin. Soms snijdt het mes aan twee kanten. Maar dingen laten, dat doen we liever niet. Daarom is innovatie vaak het toverwoord. Met innoveren hoef je niks te laten. Sterker nog, je doet er een schepje bovenop. Innovatie klinkt ook alsof het geld gaat opleveren. Mijn vrouw zei laatst ook al dat ze haar gaderobe ging innoveren, maar daar ben ik niet ingetrapt.
Maar de echte innovatie zou natuurlijk zijn als we duurzaamheid een keer niet deden uit kostenbesparing of omdat de overheid het ons oplegt, maar dat we het doen voor onze kinderen. Ook al fietsen ze zonder licht.
Jacob Spoelstra
columnist en stand-upcomedian
www.jacobspoelstra.nl
18 januari 2024
Geplaatst in:
Blogs