Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie een reeks wijzigingen voorgesteld in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en aanverwante duurzaamheidsregels, met als doel de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen en hun concurrentiepositie te versterken.
Deze aanpassingen, bekend als het 'Omnibus'-hervormingspakket, omvatten de volgende belangrijke punten:
- Verhoogde drempel voor rapportageplicht: De verplichting om te rapporteren onder de CSRD wordt beperkt tot bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en ofwel een netto jaaromzet van minimaal €50 miljoen of een balanstotaal van €25 miljoen. Dit betekent dat ongeveer 80% van de bedrijven die oorspronkelijk onder de CSRD vielen, nu zijn vrijgesteld van deze rapportageverplichting.
- Uitstel en versoepeling van due diligence-verplichtingen: De implementatie van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) wordt uitgesteld tot medio 2028. Daarnaast worden bedrijven verplicht om alleen directe leveranciers te monitoren, met evaluaties eens per vijf jaar in plaats van jaarlijks.
- Aanpassingen in de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM): Kleinere importeurs worden vrijgesteld van de CBAM-heffingen door een ondergrens van 50 ton per jaar in te stellen voor de import van goederen die onder deze regeling vallen.
Deze voorstellen zijn een reactie op zorgen van bedrijven en lidstaten over de kosten en complexiteit van de oorspronkelijke regelgeving. Critici, waaronder milieuorganisaties, waarschuwen echter dat deze versoepelingen de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid kunnen ondermijnen.
Het is belangrijk op te merken dat deze voorgestelde wijzigingen nog moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten voordat ze van kracht worden.
Manager Audit Menno Hoogduin RA reageert:
"Met het nieuwe wetsvoorstel over de herziening van de CSRD-wetgeving valt een groot aantal bedrijven buiten de verplichte rapportage, inclusief vrijwel al onze klanten. Dit biedt een welkome lastenverlichting, maar duurzaamheid blijft een maatschappelijk (en strategisch) aandachtspunt. De informatie die bedrijven al verzameld hebben, blijft dan ook waardevol en biedt kansen om zich positief te onderscheiden.
De wetswijziging biedt ruimte om pragmatisch te werk te gaan: vermijd overbodige complexiteit, benut bestaande data effectief en bepaal je eigen tempo. Zonder de druk van verplichtingen kunnen bedrijven nu strategisch en kostenefficiënt hun duurzaamheidsstrategie en -rapportage verfijnen.
Mijn advies? Gooi je inspanningen niet weg, maar benut ze slim. Door vrijwillig te rapporteren en duurzaamheid in je bedrijfsstrategie te verweven, blijf je een stap voor op de concurrentie en klaar voor toekomstige ontwikkelingen."
27 februari 2025
Geplaatst in:
Nieuws