De vrouw van mijn medewerker is zwanger! Heeft mijn medewerker dan recht op betaald verlof?
Het antwoord op deze vraag is: ja!
Tot eind 2018 had de partner van de moeder van een baby recht op twee dagen kraamverlof / geboorteverlof. Dit is per 2019 veranderd door de komst van een nieuwe wet.
Deze wet heet WIEG en staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof.
Een hele week volledig betaald verlof
Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners na de geboorte van het kind een week verlof volledig doorbetaald (gebaseerd op de wekelijkse overeengekomen arbeidsduur).
Werkt de partner 6 uur per dag op 5 dagen? Dan is er recht op 30 uur betaald verlof. Binnen 4 weken na de geboorte kan de medewerker dit verlof opnemen.
Waarom is deze verandering doorgevoerd?
De regering wil een betere participatie van partners bij de zorg en opvoeding van hun kind. Daarnaast wil de regering de arbeidsparticipatie van vrouwen bevorderen om zo een meer gelijke verdeling van werk en zorgtaken tussen partners te krijgen.
Collectieve afspraken
Als er vóór 1 januari 2019 collectieve afspraken gemaakt zijn in het nadeel van de medewerker gelden de afspraken tot het einde van de looptijd, maar uiterlijk tot 1 juli 2019.
Vanaf 1 juli 2019 heeft elke medewerker recht op volledige loondoorbetaling van het aantal werkuren per week.
En er is nog meer!
Per 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Zij krijgen dan via UWV een uitkering ter hoogte van 70% van hun (maximaal) dagloon. De medewerker moet deze verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is dat een medewerker éérst het betaald geboorteverlof opneemt. Het aanvullend geboorteverlof moet in hele weken aangevraagd worden.
Werkgever en medewerker kunnen in overleg het aanvullend geboorteverlof over een langere periode spreiden. Het is ook mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.
28 mei 2019
Geplaatst in:
Nieuws