Wat doet u als u wordt geconfronteerd met een zieke medewerker?
Het ziekteverzuim in Nederland blijft toenemen. Niet alleen door fysieke klachten maar ook door een toename van psychische klachten. Vaker dan gewenst wordt verzuim langdurig verzuim. In januari 2023 spraken bedrijfsarts Jurriaan Penders en psycholoog Thijs Launspach hierover bij Jinek:
Vorige maand spraken wij een werkgever die een langdurig zieke medewerker succesvol laat re-integreren via het tweede spoor. Voor velen een vaag onderwerp waarover wij vaak geraadpleegd worden door werkgevers.
Kent u de stappen die u moet nemen als de medewerker langdurig ziek is?
Op (langdurig) verzuim is de Wet Verbetering Poortwachter van toepassing. Hierin komt tweede spoor re-integratie ter sprake. Voor de beelddenkers onder ons: dat heeft niets met treinen te maken.
Tijdens een re-integratietraject kijkt de werkgever in eerste instantie naar eigen of passend werk bij de huidige werkgever. Dit noemen we het eerste spoortraject. Wanneer eerste spoor re-integratie niet mogelijk blijkt, of uiterlijk na een jaar ziekte, zet de werkgever in op tweede spoor re-integratie. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige adviseert de werkgever hierover.
Wat houdt het tweede spoor in?
Als uw medewerker niet bij u kan re-integreren, bijvoorbeeld omdat u geen passend werk of passende werkplek kunt aanbieden, wil dat niet zeggen dat uw medewerker volledig arbeidsongeschikt is. Een productiemedewerker bijvoorbeeld, die in een rolstoel terechtkomt, kan goed achter een bureau werken. Wanneer u dat werk niet zelf kunt aanbieden, zoekt u samen met de medewerker naar een werkgever waar dat werk wel beschikbaar is.
U kunt u in de uitvoer van het tweede spoortraject laten ondersteunen door een bemiddelaar, bijvoorbeeld een zogeheten poortwachterscentrum. U kunt ook het hele traject uitbesteden. Er zijn bureaus volledig gespecialiseerd in het uitvoeren en vastleggen van het tweede spoortraject. Informeer hierover bij uw arbodienst, verzuimverzekeraar of ons.
Wat regel ik als mijn medewerker bij een andere werkgever re-integreert?
In ieder geval is het belangrijk om met uw medewerker goede afspraken te maken. Wat is het doel van de re-integratie bij de andere werkgever? Keert de medewerker na verloop van tijd terug, of gaat hij of zij in de toekomst volledig in dienst bij de andere werkgever? De medewerker kan (gedeeltelijk) in dienst treden van de nieuwe werkgever. Een andere optie is detachering, waarbij de medewerker bij u in dienst blijft en u een vergoeding overeenkomt met de werkgever waar de re-integratie plaatsvindt. In geval van indiensttreding is vaak een no-riskpolis van toepassing. Laat u hierover goed informeren.
En verder…
-
Een medewerker is verplicht om aan het re-integratietraject tweede spoor mee te werken.
-
(Pas) na twee jaar (104 weken) arbeidsongeschiktheid mag de loondoorbetaling stoppen. Dit kan leiden tot hoge kosten!
-
In een detacheringsovereenkomst worden rechten en plichten van zowel de huidige als de nieuwe werkgever vastgelegd.
-
Als de medewerker, de huidige en de nieuwe werkgever tevreden zijn over de re-integratie en het functioneren van de medewerker, kan een (nieuwe) arbeidsovereenkomst worden opgesteld.
Bent u toe aan een tweede spoortraject, heeft u vragen over de salarisadministratie met betrekking tot ziekte, behoefte aan een (detacherings)overeenkomst of aan een sparringpartner op gebied van verzuim? Neem contact met ons op!
22 februari 2023