Hoe kan ik als ondernemer/werkgever bijdragen aan een ideaal personeelsbestand? Een volledig gezond, tevreden en gemotiveerd personeelsbestand. Daar droomt iedere ondernemer/werkgever van. Omdat het op dinsdag 31 mei Wereld Niet-Rokendag en van 1 t/m 7 juni Week van de Jonge Mantelzorger is, leg ik graag op die twee thema’s een link naar personeelsbeleid.
Welke kosten en risico’s heb ik nu?
Een rokende medewerker kost een bedrijf gemiddeld zo’n €4.500,- per jaar vanwege verzuim en verminderde productiviteit. 30 minuten rookpauze per dag maakt bij een 40-urige werkweek een totaal van bijna drie werkweken per jaar. Verzuim onder rokers ligt 1,4% tot wel 3,4% hoger dan onder niet-rokers.
Mantelzorgers hebben een belangrijke plaats in onze maatschappij. Ze zorgen voor een hulpbehoevende naaste. 40% van de mantelzorgers voelt zich echter zelf matig tot zwaar overbelast. 5% meldt zich zelfs kortere of langere tijd ziek. Rekent u uit wat dit u per mantelzorger per jaar kost?
Welke situatie wil ik bereiken?
Niet roken maakt nog niet dat een medewerker gezond is. Het is wel een mooie stap in de goede richting. Verzuim daalt en zowel productiviteit als sfeer zullen stijgen. Er is u dus veel aangelegen om ervoor te zorgen dat medewerkers niet roken.
Mantelzorgers doen hun zorgtaken vaak niet omdat ze deze zo leuk vinden, maar vooral omdat ze het nodig achten. Zorgen voor een naaste krijgt vanwege de persoonlijke relatie dan bijvoorbeeld hogere prioriteit dan het werk. In veel gevallen is dit goed voor te stellen, zolang werk en mantelzorg elkaar maar niet in de weg staan. Aan u de taak om die situatie te managen. Wat u wilt is een gezonde medewerker. Daarom kan het verstandig zijn om uw medewerker (tijdelijk) meer ruimte te geven voor zijn/haar mantelzorgtaken. De specifieke wensen zullen per medewerker verschillen.
Wat kan ik doen?
Een rokende medewerker helpen stoppen met roken levert u een gemotiveerde, loyale medewerker met een hogere productiviteit en een lager verzuim. Dat mag dus wat kosten. Zoals hierboven becijferd ligt het budget in ieder geval op € 4.500,- in een jaar. Daar kunt u heel wat acties mee ondernemen, zoals trainingen, coaching en begeleiding. Zowel collectief als individueel.
Mantelzorgers hebben vaak vooral behoefte aan tijd. Tijd om te zorgen, tijd voor een goed gesprek om los te komen van zorgtaken, tijd om bij te komen. Kunt u ruimte creëren voor een goed gesprek? Of tijdelijk het aantal te werken uren per week verminderen, eventueel (gedeeltelijk) doorbetaald? Door tijd te investeren, voorkomt u verzuim en verhoogt u de motivatie van de medewerker!
Welke stappen moet ik zetten om beleid te maken?
De eerste stap is om te inventariseren om hoeveel medewerkers het in uw organisatie gaat. Vervolgens beoordeelt u wat de (financiële) risico’s zijn en bepaalt u het budget wat u wilt besteden. Met het budget in gedachten kunt u zelf acties opzetten of bij externe partijen inkopen. Tip: een goed gesprek kost in ieder geval nooit iets extra!
Wij helpen u graag!
25 mei 2022
Geplaatst in:
Blogs