De ventilatie reageert bij binnenkomst. De zonwering zakt om de lage zon te filteren. We treffen directeur Han Bak op een piekmoment in de geschiedenis van Mymesh, ontwikkelaar van draadloze lichtregeling en klimaatbeheersing. Het bedrijf staat op het punt om zijn grootste project ooit op te leveren: het Tripolis-Park in Amsterdam, een kantoorgebouw van 50.000 m2. “Het is een nieuwe stap in slimme gebouwen, een ‘living building’ dat rekening houdt met de gebruikers van de ruimten in een gebouw. Alle gebouwen ver-IT’en op deze manier. Grote softwarebedrijven spelen daarop in. En wij willen daar bijhoren.”
In het managen van de leefomstandigheden in gebouwen is het altijd schipperen tussen comfort en duurzaamheid. Vaak moet je kiezen: verwarm je ruimtes voor het geval dat ze gebruikt worden (comfort) of draai je de verwarming pas aan als je binnenkomt (duurzaam)? Han Bak belooft dat je voortaan niets meer hoeft in te leveren, dankzij één kastje van Mymesh met sensoren voor licht, ventilatie en verwarmen en koelen. “De integratie in één systeem is revolutionair, en dan ook nog draadloos!”
Flexibel systeem
Per 2023 is Mymesh de nieuwe handelsnaam van Chess Wise. Chess Wise werkte tot 2014 in een groot Europees onderzoeksproject aan de ontwikkeling van draadloze netwerktechnologie. Het project liep af en er werden markten bij de technologie gezocht. Onder leiding van Han startte Chess Wise met vijf pilotprojecten, waaronder lichtregeling en zonwering in gebouwen.
Om de mogelijkheden van de draadloze technologie optimaal te benutten koos Mymesh ervoor om de sensor voor licht en klimaat in de lamp te verwerken. ”Er zit niks aan of in de muren. Dat maakt het systeem heel flexibel,” legt Han uit. “Als je het gebouw aanpast, hoeven er geen nieuwe kabels te worden getrokken of oude te worden verplaatst. Het enige dat nodig is, is een software-update. Zo zijn we in een winkelcentrum, zo groot als Schiphol, begonnen met de verlichting in de parkeerplaatsen en hebben dat uitgebreid naar de publieke corridors. Binnen hetzelfde systeem werken we nu ook aan indoornavigatie via een app.”
Het Tripolis-Park in Amsterdam is het eerste project waarin Mymesh klimaatbeheersing als functie toevoegt aan het systeem. Dat doen ze meteen op een bijzonder efficiënte manier: met infrarood meet de sensor niet alleen de ruimtetemperatuur, maar ook hoeveel mensen er in de ruimte aanwezig zijn. “Zo kunnen we het energieverbruik heel precies sturen. Als er drie mensen zijn in een vergaderruimte voor tien personen, wordt de lucht voor maar drie mensen ververst.”
Van development naar sales
Tot zover de ontwikkeling van een mooi product. De grootste uitdaging voor Mymesh is echter om het in volume aan de man te brengen. Han: “In de kern zijn we een
IT-bedrijf. We hebben ons jaren gericht op development en stap voor stap marktaandeel gewonnen. Nu moeten we, met het succes van Tripolis-Park, de sales uitbouwen.”
Een deel van de markt bestaat uit early adopters, innovatiegerichte ontwikkelaars die zo duurzaam en modern mogelijk willen zijn. Zo kwam Mymesh in het bouwteam van leveranciers van het Tripolis-Park terecht. “Het kantoor moet de toekomst uitstralen. Bovendien is het een complex gebouw. Daardoor zijn traditionele technieken (met kabels) minder geschikt dan onze draadloze oplossing.”
Focus op de installateur
Maar Tripolis-Park is de buitencategorie. De grootste markt voor gebouwautomatisering zit in renovatie, en daar zijn het veelal installateurs die de belangrijkste rol spelen in de keuze van het systeem. “Ik wil dat heel installerend Nederland met onze producten werkt,” zegt Han beslist. “En ik denk dat we een goed verhaal hebben: de combinatie van functies is duurzamer en economischer in geld, ruimte en installatiewerk. Toch is het een dagelijkse uitdaging om installateurs te overtuigen.”
Hoe Mymesh dat het beste voor elkaar krijgt, daar komt Han door schade en schande achter. “Het is een leerzaam proces. We dachten bijvoorbeeld eerst dat we de grote landelijke installateurs moesten benaderen, maar de meeste inkoopbeslissingen voor renovatieprojecten blijken op lokaal niveau te worden genomen.”
Om de installateur kennis te laten maken met de oplossing van Mymesh biedt het bedrijf begeleiding en opleidingen. “Het eerste project doen we samen, daarna kunnen ze het zelf. Sinds kort hebben we ook de Mymesh Academy, waar we e-learnings toevoegen als er nieuwe features of producten zijn. Uiteindelijk willen we toe naar een loyaliteitsprogramma met verschillende beloningen voor installateurs die bij ons afnemen en die de meest recente cursussen hebben gevolgd. Iedereen wil toch een platina installateur van Mymesh zijn?”
Wereldwijd
En terwijl Mymesh voet aan de grond krijgt in de Nederlandse en Engelse markt, richt Han zijn blik al vooruit. Om die ambitie duidelijk te maken is er tegelijkertijd met de naamswijziging van Chess Wise naar Mymesh voor gekozen om de betrokkenheid van het grote technologiebedrijf Simac, als belangrijkste aandeelhouder, nadrukkelijk te communiceren: Mymesh, powered by Simac. “Met Simac hebben we een familiebedrijf met kapitaal en een langetermijnvisie. Samen kijken we welke partners we nodig hebben om wereldwijd uit te rollen. Grote IT-bedrijven als Microsoft en Cisco spelen ook al in op de opkomst van living buildings. Daar willen wij bij horen!”
Jan van Ginkel, partner bij Lansigt, en Han Bak sparren zo’n twee keer per jaar over het bedrijf. Han: “Jan is betrokken en verdiept zich in de materie. Hij kijkt voorbij de horizon en stelt kritische vragen. Waar moeten wij nu aan denken om straks ook nog fiscaal slim bezig te zijn? Ik ben erg blij met zijn perspectief op continuïteit, schaalbaarheid en commercie. Dat houdt ons scherp.”
17 juli 2023
Geplaatst in:
Magazine Sigt