Laatst luisterde ik naar een podcast waarbij psycholoog Thijs Launspach en socioloog Ameline Ansu spraken over hoe om te gaan met de dood. Een mooi gesprek waarbij de vertaling naar ons vakgebied snel gemaakt was.
Nederland heeft (nog) geen wettelijk rouwverlof voor werknemers bij het overlijden van partner en familie. Dat is eigenlijk best gek. Bij een nieuw leven zijn er veel regelingen mogelijk binnen de Wet arbeid en zorg: zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof. Bij een leven dat eindigt is er wettelijk niets (!) geregeld. Als uw bedrijf een cao volgt kunnen in de cao mogelijk afspraken gemaakt zijn over betaald of onbetaald rouwverlof.
Calamiteitenverlof
Een werknemer die een dierbare verliest kan een beroep doen op het calamiteitenverlof. Calamiteitenverlof is een regeling die verlof regelt bij een zeer bijzondere persoonlijke of onverwachte situatie. Het verlof moet gemeld worden bij de werkgever. Het salaris loopt door tijdens het verlof, waarbij in de cao afwijkende regels kunnen gelden. Er is geen maximale duur vastgesteld voor calamiteitenverlof.
Bij calamiteitenverlof mag de werkgever achteraf aan de werknemer vragen aan te tonen dat het verlof nodig was.
Duur verlof
De duur van het verlof verschilt per situatie. Dit is afhankelijk van de situatie van de betrokken medewerker. Het is maatwerk tussen werkgever en werknemer. De rouwverwerking is afhankelijk per persoon.
Hoe nu verder?
Heeft u al nagedacht wat u doet als uw werknemers worden geconfronteerd met het verlies van een dierbare? Hoe lang hebben zij betaald verlof? Hoe zal de terugkeer naar het werk gaan verlopen?
Wij staan naast u
Kunnen wij u helpen? Onze collega Matthijs denkt graag met u mee.
27 oktober 2022
Geplaatst in:
Blogs