Donderdag 28 april is de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Een actueel onderwerp, dat ook voor u heel belangrijk is. Afgelopen weken kwam politieke partij D66 negatief in het nieuws door een sociaal onveilige situatie op de werkvloer. Op de dag dat de top van die partij door het stof ging in de media, raakten vier brandweermannen in Bilthoven gewond door een gasexplosie. Eerder hoorden we al over misstanden bij ‘The Voice Of Holland’. Dichter bij huis valt te denken aan een muisarm of nekklachten door een verkeerd ingerichte werkplek.  

Waar gaat veiligheid en gezondheid op het werk over? 

Veiligheid en gezondheid, kortweg veiligheid, op het werk gaat over meer dan werken met veilige en goedgekeurde middelen. Het gaat ook over gedrag, voorlichting en instructies. In grote lijnen is er onderscheid te maken tussen fysieke veiligheid en sociale veiligheid.  

Wat is fysieke veiligheid? 

Fysieke veiligheid gaat bijvoorbeeld over het werken met goedgekeurd gereedschap. Maar ook het werken aan een bureau met een stoel en schermen die op elkaar en de gebruiker afgestemd zijn. Hiervoor zijn o.a. in de Arbowet- en regelgeving heldere richtlijnen te vinden. 

Wat is sociale veiligheid? 

Wat de één grappig bedoelt, kan voor de ander heel kwetsend zijn. Om van seksueel overschrijdend gedrag nog niet te spreken. U wilt uw medewerkers een sociaal veilige werksituatie bieden, waarin plezierig en met respect wordt samengewerkt. Daarin zit de kern: dat iedereen zich in zijn of haar waarde gelaten voelt. 

Welke consequenties kan ik tegenkomen? 

Gevolgen van fysieke onveiligheid zijn vrij gemakkelijk te bedenken. Schade aan ledematen door het verkeerd gebruiken van een boor of zaag, maar ook de eerdergenoemde klachten door een slecht ingestelde werkplek. In de meest extreme voorbeelden leidt fysieke onveiligheid zelfs tot een dodelijk ongeval. 

Gevolgen van een sociaal onveilige werksituatie zijn vaak minder en minder snel zichtbaar. Vermindering van concentratie en werkplezier leiden tot een verhoogd aantal fouten en in eerste instantie tot kortdurend verzuim. Op langere termijn leidt het tot burn-outs en depressiviteit bij medewerkers. We noemen dat mentaal verzuim. Vaak duurt het langer om daarvan te herstellen dan van verzuim met een fysieke oorzaak. 

Welke maatregelen kan ik nemen? 

Veel bedrijven hebben richtlijnen in hun personeelshandboek staan die betrekking hebben op de fysieke veiligheid van medewerkers maar ook van (onder)aannemers en bezoekers. Bijvoorbeeld over het werken met de juiste middelen, het dragen van voldoende bescherming en het aanhouden van veilige routes.  

Daarnaast zijn gedragsregels, bijvoorbeeld omgangsregels of taalgebruik dat wel of juist niet verwacht wordt, van belang. Niet te vergeten zijn voorbeeldgedrag en aanspreken op gedrag. Geef als werkgever, manager en collega het goede voorbeeld en spreek een ander erop aan als gedrag niet past. Daarmee maakt u verschil.  

Heeft u behoefte aan (meer) aandacht voor veiligheid en gezondheid op het werk? Wij helpen u graag! 

25 april 2022
Geplaatst in: Nieuws, Blogs